υπολειματα της αρχαίας πολης Ιον
Στην αρχαιότητα κατοικούσαν εδώ οι Σκιρίτες, οι οποίοι ήταν υποτελείς
στους Σπαρτιάτες, διατηρώντας όμως αρκετές ελευθερίες. Οι μεγαλύτεροι
οικισμοί της Σκιρίτιδας ήταν το Οίον(σημερινή Κερασιά) και οι Καρυές
(τόπος καταγωγής των Καρυάτιδων). Αποτελούσε περιοχή στρατηγικής
σημασίας για το κράτος της Σπάρτης, αφού ήλεγχε το δρόμο προς την Τεγέα.Ο Σκιρίτης λόχος που αποτελούνταν από άντρες της περιοχής, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο σπαρτιατικό στρατό. Παρατασσόταν τιμητικά στο αριστερό άκρο του σπαρτιατικού στρατεύματος, διέθετε δύναμη 600 ανδρών, ενώ είχε ρόλο παρόμοιο με αυτό των “ειδικών δυνάμεων”. Κατά τη διάρκεια νυχτερινής πορείας αναλάμβανε ανιχνευτικό ρόλο, όντας ο μοναδικός λόχος που προπορευόταν του βασιλικού. Ιδιαίτερη ικανότητα εμφάνιζε απέναντι σε ίλες ιππικού. Οι Σκιρίτες χρησιμοποιούσαν σαν μέθοδο παραλλαγής και κάλυψης την σκόνη από κάρβουνο, με την οποία κάλυπταν το δέρμα τους, ώστε να επιχειρούν μυστικές αποστολές.
Το σύμβολο που έφερε ήταν το λευκό γεράκι (Ιέραξ) σε μαύρο φόντο.
Σύμφωνα με το Διόδωρο το Σικελό, το σπουδαιότερο επίτευγμα του Σκιρίτιου λόχου αποτέλεσε η δολοφονία, μεταξύ άλλων, δύο αδερφών του Ξέρξη μέσα στη βασιλική σκηνή, του Αβροκόμη του Πρεσβυτέρου και του Υπεράνθη, μία από τις νύχτες κατά τη διάρκεια της μάχης των Θερμοπυλών. Το σχέδιο του βασιλιά Λεωνίδα ήταν η δολοφονία του ίδιου του Ξέρξη, τον οποίο όμως το απόσπασμα των Σκιριτών δεν βρήκε εντός της σκηνής του. Το απόσπασμα εξοντώθηκε από τη δύναμη των “αθανάτων” όταν αργότερα έγινε αντιληπτό.
αρχαιο τείχος Σκιρίτιδος
υπολλειματα της αρχαίας πολης Ιον
Η Κερασιά είναι οικισμός της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας. Ο οικισμός έχει κηρυχτεί διατηρητέος. Η Κερασία είναι έδρα της τοπικής κοινότητας Κερασιάς, της δημοτικής ενότητας Σκιριτίδας του δήμου Τριπόλεως. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 130 κατοίκους. Απέχει δύο χιλιόμετρα από τη Βλαχοκερασιά και ένα χιλιόμετρο από το δρόμο που ενώνει την Τρίπολη με την Σπάρτη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων.
στην πύλη διακρίνουμε σπαραγματα απο την αρχαία πολη Ιον
Τα σπίτια είναι απλά και στιβαρά και ακολουθούν τους παραδοσιακούς
αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Οι σιδηρές κατασκευές είναι έργο παραδοσιακών
μαστόρων. Το χωριό φημίζεται για τις βρύσες του, έργα έμπειρων
λαγκαδινών τεχνιτών που έγιναν με τις φροντίδες και τις δαπάνες των
ομογενών Κερασιωτών. Η Δέση, η Θολωτή Κάτω Βρύση, η Μαρμαρένια Βρύση
αποτελούν μοναδικά δείγματα παραδοσιακής τέχνης και τεχνολογίας μαζί.
Στα 3 χιλιόμετρα από την Κερασιά ξεκινάει ο αναζωογονημένος δρυμός της
Σκιρίτιδας. Μαύρα πεύκα, έλατα και η αρκαδική δρυς συναντώνται εδώ. Στην
Κερασιά παράγεται η ποικιλία μήλων golden Πιλάφα, η πρώτη ποικιλία
μήλων που δημιουργήθηκε και κατοχυρώθηκε στον ελληνικό χώρο.Μέχρι το 1955 το χωριό ονομαζόταν Αρβανιτοκερασιά και στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Κερασεά και το 1977 σε Κερασιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου