ΑΕΙΝ ΕΛΛΗΝ

Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ' ἐγκαταλείψω τόν παραστάτην ὄτῳ άν στοιχήσω· ἀμυνῶ δέ καί υπέρ ἰερῶν καί ὁσίων καί μόνος καί μετά πολλῶν. τήν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δέ καί άρείω ὅσης άν παραδέξωμαι. καί εὐηκοήσω τῶν ἀεί κραινόντων εμφρόνως, καί τοῖς θεσμοίς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καί κρινόντων, καί τοῖς θεσμοίς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καί ούστινας άν άλλους τό πλῆθος ἰδρύσηται ὁμοφρόνως·καί ἀν τις ἀναιρῇ τούς θεσμούς ή μή πείθηται οὐκ επιτρέψω, ἀμυνῶ δέ καί μόνος καί μετά πολλῶν. καί ἰερά τά πάτρια τιμήσω. ἰστορες τούτων Άγλαυρος, Ενυάλιος, Άρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αυξώ, Ηγεμόνη.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Δεξίωση:η Τελευταία χειραψία

«Θανέειν πέπρωται άπασι» έλεγε ο Πυθαγόρας. Δηλαδή «είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουν». Και ποιος δεν το ξέρει θα μουρμουρίσει κάποιος και θα έχει δίκιο.

Το μόνο που ξέρουμε στα σίγουρα, παρόλο που μας ..διαφεύγει. Αλλά ας μην χαθούμε σε κουβέντες και ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Γιατί και πως να συνδέεται άραγε ο θάνατος με την δεξίωση, τις επιτύμβιες στήλες και εν τέλει με την χειραψία των δεξιών χειρών;

Πολλά χρόνια πριν, στους τάφους δεν τοποθετούνταν σύμβολα σταυρού αλλά επιτύμβιες στήλες συνήθως μαρμάρινες ή γενικά λίθινες. Στήνονταν στον τάφο, ώστε αφενός να γίνεται ορατή η θέση του τάφου, αφετέρου για να σημειώνονται τα στοιχεία του νεκρού. Οι στήλες αυτές μπορεί να είναι απλώς ενεπίγραφες ή διακοσμημένες, για παράδειγμα με σχήματα ή τη μορφή του νεκρού ή παραστάσεις σχετικές με τη ζωή του. Συνηθίζεται ο νεκρός να απεικονίζεται όπως ήτανε στη επίγεια ζωή του.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα θέματα των στηλών αυτών ήταν η χειραψία των δεξιών χειρών ανάμεσα στον νεκρό και τους ή τον ζωντανό που αφήνει πίσω. Η δεξίωση – όπως ονομάζεται αυτή η χειραψία- αποτελεί το επικρατέστερο εικονογραφικό θέμα των αττικών επιτάφιων ανάγλυφων μετά το 430 πχ, όταν ξαναρχίζει η παραγωγή τους μετά την απαγόρευση ανέγερσης πολυτελών επιτάφιων μνημείων που επέβαλε ο Κλεισθένης το 508 π.χ.

Ωστόσο, το 317 π.χ. ένας νόμος του Δημητρίου του Φαληρέως, που έγινε κυβερνήτης της Αθήνας, θα απαγορεύσει τις πολυτελείς ταφές. Τότε σταμάτησε στην Αττική η ανέγερση των πολυτελών επιτύμβιων στηλών οι οποίες έδωσαν τη θέση τους σε πιο απλά επιτάφια μνημεία. Θεωρείται ότι συμβολίζει τον αποχαιρετισμό του νεκρού από τους συγγενείς ή, ίσως, το σμίξιμο στον άλλο κόσμο όσων είχε χωρίσει ο θάνατος.

Οι σκηνές αυτές περιλαμβάνουν τον νεκρό, συνήθως καθιστό αλλά ενίοτε και όρθιο, να χαιρετά μια όρθια συγγενική μορφή και συχνά ένα τρίτο ιστάμενο πρόσωπο πίσω ή ανάμεσά τους, Το γεγονός ότι οι καθιστές μορφές είναι συνήθως γερασμένες και οι όρθιες νεαρότερες καθιστά πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος είχε ως στόχο την επιβεβαίωση των οικογενειακών δεσμών μεταξύ των εικονιζομένων και συνδέουν τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται σκηνές δεξιώσεως στην Αττική με τη σημασία της καταγωγής για τη διατήρηση του δικαιώματος του Αθηναίου πολίτη, όπως αυτή καθορίστηκε την εποχή του Περικλή (πολίτης εθεωρείτο μόνον όποιος είχε Αθηναία μητέρα και Αθηναίο πατέρα).

Η λέξη δεξιός λέγεται πως προέρχεται από το από το δέχομαι ἤ δέομαι. Το χέρι με το όποιο δίνουμε η λαμβάνουμε κάτι. Το χέρι με το όποιο υποδεχόμαστε κάποιον όταν τον δεξιούμεθα, στη δεξίωση. Το χέρι με το οποίο χαιρετώ κάποιον, καλωσορίζω. Δεξιοῦσθαι θεοῖς, μας λέει ο Αριστοφάνης , υψώνω το δεξί μου χέρι προς τους θεούς, αποτίνω φόρο τιμής σε αυτούς.

Έτσι η χειραψία αυτή γίνεται ο τελευταίος αποχαιρετισμός η τελευταία πράξη της θλίψης που δημιουργεί ο θάνατος. Η δεξίωση όπως ονομάζεται αυτή η χειραψία συνέδεε τον νεκρό με τον ζωντανό. Δεξίωση όχι βέβαια με την έννοια που έχει τώρα, αλλά επειδή έδιναν ο καθένας το δεξί του χέρι για το ύστατο χαίρε, τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Ας πάμε όμως να θαυμάσουμε τα έργα και τις ημέρες των δεξιώσεων αυτών στις επιτύμβιες στήλες που έχουν διασωθεί.

Η στήλη της Δαμασιστράτης.

Kατασκευασμένη γύρω στο 350 – 325 π.χ. από μάρμαρο πεντελικό και βρέθηκε στον Πειραιά. Η γυναικεία μορφή κάθεται σε θρόνο και χαιρετά τον όρθιο άντρα, που κρατά στλεγγίδα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια θλιμμένη συγγενής. Στα αριστερά η θεραπαινίδα, ντυμένη με βαρβαρικό χιτώνα, ακουμπά στο κάθισμα της νεκρής κυρίας της. Στο επιστύλιο αναγράφεται: Δαμασιστράτη του Πολυκλείδου.



Στήλη της Αριστύλλης.

Η στήλη της Αριστύλλης είναι αρχαίο αττικό επιτάφιο ανάγλυφο. Βρέθηκε το 1850 σε κάποιο μέρος στα βόρεια της Πειραϊκής χερσονήσου και βρίσκεται σήμερα στο κεντρικό μουσείο.Η στήλη παριστάνει μια ηλικιωμένη γυναίκα καθισμένη σε καρέκλα. Είναι στραμμένη προς τα δεξιά και στηρίζει τα πόδια της σε υποπόδιο. Φοράει χιτώνα και πάνω από αυτόν, ένα ιμάτιο. Το αριστερό της χέρι είναι πάνω στο γόνατο, ενώ με το δεξί χέρι χαιρετάει ένα μικρό κοριτσάκι που στέκει όρθιο μπροστά της.

Το κοριτσάκι φοράει κοντό χιτώνα και ιμάτιο, ενώ στο αριστερό της χέρι κρατάει ένα πουλάκι.Η νεκρή είναι όχι η καθισμένη ηλικιωμένη γυναίκα, αλλά το νεαρό κοριτσάκι που στέκεται όρθιο. Το όνομά της είναι Αριστύλλη ή Αρίστυλλα, όπως μας μαρτυράει η επιγραφή. Η καθισμένη γυναίκα είναι η μητέρα της, η Ροδίλλη. Η εικόνα του αποχωρισμού θυμίζει τις Παρθένες της ζωφόρου του Παρθενώνα, αν και η εκτέλεση είναι λιγότερο πετυχημένη.



Στήλη της οδού Αθηνάς

Η στήλη του αποχαιρετισμού είναι αρχαίο αττικό επιτάφιο ανάγλυφο. Βρέθηκε το 1882 κατά την κατασκευή του υπονόμου της οδού Αθηνάς προς την πλατεία Ομονοίας και βρίσκεται σήμερα στο κεντρικό μουσείο.Η στήλη παριστάνει μια όμορφη γυναίκα που φοράει διπλοίδιο και επίβλημα, ενώ στα πόδια φοράει ψηλά σανδάλια. Κάθεται σε δίφρο και τα πόδια της ακουμπάνε σε υποπόδιο.

Μια άλλη γυναίκα στέκει στο αριστερό μέρος της στήλης και γέρνει προς αυτήν, ενώ με το αριστερό της κρατάει το δεξί της χέρι. Με το δεξί χέρι της χαϊδεύει το πρόσωπο.
Φοράει επίσης διπλοίδιο και επίβλημα. Στο υπόβαθρο στέκει ένα μικρό κοριτσάκι, φορώντας έναν χιτώνα. Κάτω από το κάθισμα της νεκρής, μια μικρή πέρδικα ραμφίζει το χώμα. Το επιτάφιο ανάγλυφο διακρίνεται για το πλούσιο της κόμμωσης, την έντεχνη πτύχωση των ενδυμάτων την έκφραση του προσώπου και την όλη ευγένεια των παραστάσεων. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλλιτεχνικά επιτάφια ανάγλυφα της αττικής σμίλης. Οι ζωηρές κινήσεις και η παραστατικότητα της θλίψης εξηγείται ίσως εκ τούτου, ότι η παρισταμένη νεκρή ήταν λεχώνα.



Επιτύμβια στήλη

Χρονολογείται το Β’ τέταρτο του 4ου αι. π.χ. αγνωστου καλλιτέχνη από μάρμαρο πεντελικό βρέθηκε στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού στην Αθήνα. Στο έργο απεικονίζεται μια γυναίκα ώριμης ηλικίας, που κάθεται σε δίφρο και αποχαιρετά την κόρη της, προς την οποία είναι στραμμένος ένας γενειοφόρος άντρας, ίσως ο πατέρας της. Η ανδρική μορφή στηρίζει το χέρι στο πηγούνι, θλιμμένος και σκεφτικός. Το αέτωμα της στήλης δε σώζεται, ενώ πιθανόν είχε σχήμα ναΐσκου.



Η επιτύμβια στήλη του Άνδρωνος

Στον γαλήνιο κόσμο των νεκρών, στην επιτύμβια στήλη του Άνδρωνος, ο πατέρας χαιρετά το γιο του. Στο επίγραμμα αναφέρεται ότι τον ένα του γιο τον έχασε όσο ζούσε, ενώ τον άλλο τον υποδέχτηκε ο ίδιος στον Άδη.



Η επιτύμβια στήλη αρ. 5812

Στο ανάγλυφο από την οδό Πειραιώς, βλέπουμε ένα οικογενειακό αττικό επιτύμβιο. Καθιστή η γυναίκα, η οποία πέθανε στη λοχεία, πίσω της η θεραπαινίς που κρατά στα χέρια το μωρό, μπροστά ο άντρας της, ενώ στο βάθος η λυπημένη μητέρα της. Αν και λείπουν τα μέλη, θεωρείται πως η δεξίωση-χειραψία ήταν το εικονογραφικό θέμα και αυτής της στήλης.



Επιτύμβιο ανάγλυφο του Θρασέα και της Ευανδρίας.

Βρίσκεται στο Βερολίνο, Staatliche Museen Preussischer Kulturbezitz, Antikensammlung.



Επιτύμβιο ανάγλυφο του Προκλή και του Προκλείδη.

Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και εδώ η δεξίωση, είναι εμφανή.



Επιτύμβια στήλη Ιππομάχου και Καλλία

Η στήλη έχει αετωματική επίστεψη και ήταν το σήμα στον τάφο του Καλλία από τη Σαλαμίνα ή του γιου του Ιππομάχου ή και των δύο, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στο ανώτερο μέρος της. Η ανάγλυφη παράσταση αποτελείται από τις μορφές των δύο νεκρών ανδρών.

Ο Καλλίας, μεγαλύτερος σε ηλικία, γενειοφόρος, εικονίζεται δεξιά, καθιστός. Αριστερά, ο Ιππόμαχος, όρθιος, του δίνει το δεξί του χέρι. Ο νέος έχει κοντά μαλλιά, είναι αγένειος και φορεί μακρύ ιμάτιο που μαζεύει με το αριστερό του χέρι, αποκαλύπτοντας το γυμνό του σώμα.

Οι μορφές αποδίδονται με πολύ έντονο ανάγλυφο, είναι σχεδόν ολόγλυφες και η πλαστικότητά τους υπογραμμίζεται από τις πλούσιες πτυχές των ιματίων τους. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από έντονη ηρεμία και γαλήνη στις κινήσεις τους, ενώ είναι εμφανής η μελαχγολία και η θλίψη που αποπνέουν. Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.





Οι παραπάνω επιτύμβιες στήλες είναι λίγα μόνο δείγματα αυτού του αποχαιρετισμού. Αναζητήστε τες στα μουσεία όλου του κόσμου. Θα εκπλαγείτε από τα συναισθήματα που θα σας προκαλέσουν.
Κλείνοντας θα σταθώ στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, στην δεξίωση-χειραψία που προέρχεται από αττική επιτύμβια στήλη.

Το σπάραγμα αυτό με ανάγλυφη παράσταση χειραψίας προέρχεται από αττική επιτάφια στήλη με σκηνή δεξιώσεως περ.330 π.χ. – 320 π.χ. Διαθέτει όλη τη συγκίνηση μέσα από τη χειραψία δύο δεξιών χεριών («δεξίωση») ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια.Τα ακροδάκτυλα του ενός μέσα στην παλάμη του άλλου είναι το αιώνιο σύμβολο του χαιρετισμού-αποχαιρετισμού.





* Για να πραγματοποιηθεί το παραπάνω άρθρο πληροφορίες συλλέχθηκαν από: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών- Βικιπαίδεια – Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη και η Ακτινοβολία τηςτων Μανόλη Βουτυρά & Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας & Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών- Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Έρευνα: Γιώβη Βασιλική

πηγή

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

 
Στην Φιλιππούπολη Βουλγαριας βρεθηκε ο 22 μέτρων υψος πυραμιδωτος ταφος ,
τύπου Μυκηναϊκος,μετά απο ανασκαφές στον περιβάλλοντα χώρο του,ο οποιος δείχνει μεγαλύτερος και εκείνου του Ατρέα στις Μυκήνες,λογω του υψους του και της διαμέτρου (450 μετρα απο μαρμαρο σκαλιστο) στην βαση του.
 
Ηδη εχουν βρεθει 2 κενοτάφια,κτερισματα ,πυινα σκευη και νομισματα εποχων μεταγενεστερων.
Η χρονολογηση του ακομη δεν εχει προσδιοριστει,καθως εχουν γινει παρεμβασεις επι ρωμαϊκων χρονων και μεταγενέστερες στο μνημείο αυτο.
 
Πιστευεται οτι ανηκε σε βασιλέα Θρακων γυρω στο 4 αιώνα προ νεας χρονολόγησης και χρησιμοποιηθηκε με μετατροπες  του στο 31 π.ν.χ.
 
Εχει ανασκαφτει περι το 1/3 του χωρου του,οι ερευνες και τακτοποιησεις των ευρηματων συνεχίζονται,καθως τετοιου μεγεθους ταφικο μνημειο δεν εχει βρεθει σε ολοκληρη την Βαλκανικη περιοχή
 
Γινονται μελετες ευρεσης της περιοχης που εξορυχθηκε το μαρμαρο που χρησιμοποιηθηκε στον περιβολο χώρο του και ο τυπος γρανιτη με τεχνοτροπια Μυκηναϊκη ως προς την τοποθετηση των ογκολιθων στην βαση του πυραμοδωτου(κλιμακωτου) κτισματος αυτού,το οποιο ξεκιναει στην βαση του απο 12 μετρα διαμετρο και καταληγει στα 7 μέτρα στην κορυφή του
Ολοκληρη η αρχαιολογικη κοινοτητα στρεφει το ενδιαφερον της στο ευρημα αυτό.

Πηγή:24chasa.bg



Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Avicii Tribute ❤️ We miss you 😢





Ο Τιμ Μπέργκλινγκ (σουηδικά: Tim Bergling, 8 Σεπτεμβρίου 1989 - 20 Απριλίου 2018), γνωστός στον επαγγελματικό χώρο ως Avicii (προφορά: Αβίτσι), ήταν Σουηδός DJ, remixer, μοντέλο, και μουσικός παραγωγός.[2] Ο Avicii κατατάχθηκε στο No. 6 της κατάταξης Top 100 DJs από το DJ Magazine για το 2011,[3] και κατατάχθηκε ακόμα ψηλότερα, συγκεκριμένα στο No. 3 της κατάταξης Top 100 DJs από το DJ Magazine για το 2012.[4] Στις 29 Μαρτίου του 2016 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις συναυλίες και τα tour αλλά συνέχισε να είναι ενεργός στην παραγωγή τραγουδιών.[5]
Μερικές γνωστές του επιτυχίες
 Avicii - Waiting For Love

 Avicii - Wake Me Up (Official Video)
 Στις 29 Μαρτίου 2016, ο Avicii ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις συναυλίες, προκαλώντας δυσφορία στους θαυμαστές του.[15] O ίδιος απολογήθηκε στους θαυμαστές του μ' ένα συγκινητικό γράμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπου και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του.[16][17]
 Στις 20 Απριλίου 2018, η δημοσιολόγος του Ebba Lindqvist επιβεβαίωσε ότι πέθανε σε ηλικία 28 ετών στο Μουσκάτ του Ομάν.[18]Στις 26 Απριλίου 2018, η οικογένεια του Avicii δημοσίευσε ένα μήνυμα στο οποίο ανέφεραν πως ο Avicii προβληματιζόταν με διάφορες σκέψεις που αφορούσαν κυρίως ποιο είναι το νόημα της ζωής, της ευτυχίας. Επίσης ανέφεραν πως δεν μπορούσε άλλο αυτήν την κατάσταση και πως ήθελε απλά να βρει την "ησυχία" του. Στις 1 Μαΐου 2018, επιβεβαιώθηκε ο τρόπος που πέθανε ο Avicii (αυτοκτονία με γυάλινο μπουκάλι).
Ενα καταπληκτίκο αφιέρωμα σε αυτόν έκανε η LADY STYLE DJ χτες δημοσιοποιώντας το κάτωθι βίντεο
 

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

 
Τα δελφικά παραγγέλματα είναι συλλογή από αποφθέγματα που ήταν χαραγμένα στον πρόσθιο τοίχο του πρόναου, επί των παραστάδων της πύλης του κυρίως ναού, στο υπέρθυρο του ναού και επί των στηλών περιμετρικά του Μαντείου των Δελφών. Hταν οι υποθήκες που παρέδωσαν οι Ιερείς και οι Επτά Σοφοί στις επερχόμενες γενιές, ωφελήματα ανθρώποις ες βίον.
Τα παραγγέλματα αυτά ήταν λιτά αποφθέγματα 2 έως 5 λέξεων αλλά μεστά σοφίας, και τα περισσότερα ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας (Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος) και ήσαν χαραγμένα στον πρόσθιο τοίχο του Πρόναου ή επί των παραστάδων της πύλης του μεγάλου ναού ή επί του υπέρθυρου ή επί των πολλών στηλών, που είχαν τοποθετηθεί στις πλευρές του ναού περιμετρικά.

  • Νόμῳ πείθου (Να πειθαρχείς στο Νόμο)
  • Θεοὺς σέβου (Να σέβεσαι τους θεούς)
  • Γονεῖς αίδου (Να σέβεσαι τους γονείς σου)
  • Ἡττῶ ὑπὲρ δικαίου (Να καταβάλλεσαι για το δίκαιο)
  • Γνῶθι μαθών (Γνώρισε αφού μάθεις)
  • Ἀκούσας νόει (Κατανόησε αφού ακούσεις)
  • Σαυτὸν ἴσθι (Γνώρισε τον εαυτό σου)
  • Ἑστίαν τίμα (Να τιμάς την εστία σου)
  • Άρχε σεαυτού (Να κυριαρχείς τον εαυτό σου)
  • Φίλους βοήθει (Να βοηθάς τους φίλους)
  • Θυμοῦ κράτει (Να συγκρατείς το θυμό σου)
  • Ὅρκῳ μὴ χρῶ (Να μην ορκίζεσαι)
  • Φιλίαν ἀγάπα (Να αγαπάς τη φιλία)
  • Παιδείας ἀντέχου (Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου)
  • Σοφίαν ζήτει (Να αναζητάς τη σοφία)
  • Ψέγε μηδένα (Να μην κατηγορείς κανένα)
  • Ἐπαίνει ἀρετήν (Να επαινείς την αρετή)
  • Πρᾶττε δίκαια (Να πράττεις δίκαια)
  • Φίλοις εὐνόει (Να ευνοείς τους φίλους)
  • Ἐχθροὺς ἀμύνου (Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς)
  • Εὐγένειαν ἄσκει (Να είσαι ευγενής)
  • Κακίας ἀπέχου (Να απέχεις από την κακία)
  • Εὔφημος ἴσθι (Να έχεις καλή φήμη)
  • Ἄκουε πάντα (Να ακούς τα πάντα)
  • Μηδὲν ἄγαν (Να μην υπερβάλλεις)
  • Χρόνου φείδου (Να μη σπαταλάς το χρόνο)
  • Ὕβριν μίσει (Να μισείς την ύβρη)
  • Ἱκέτας αίδου (Να σέβεσαι τους ικέτες)
  • Υἱοὺς παίδευε (Να εκπαιδεύεις τους γιους σου)
  • Ἔχων χαρίζου (Όταν έχεις, να χαρίζεις)
  • Δόλον φοβοῦ (Να φοβάσαι το δόλο)
  • Εὐλόγει πάντας (Να λες καλά λόγια για όλους)
  • Φιλόσοφος γίνου (Να γίνεις φιλόσοφος)
  • Ὅσια κρίνε (Να κρίνεις τα όσια)
  • Γνοὺς πρᾶττε (Να πράττεις με επίγνωση)
  • Φόνου ἀπέχου (Να μη φονεύεις)
  • Σοφοῖς χρῶ (Να συναναστρέφεσαι με σοφούς)
  • Ἦθος δοκίμαζε (Να επιδοκιμάζεις το ήθος)
  • Ὑφορῶ μηδένα (Να μην είσαι καχύποπτος)
  • Τέχνῃ χρῶ (Να ασκείς την Τέχνη)
  • Εὐεργεσίας τίμα (Να τιμάς τις ευεργεσίες)
  • Φθόνει μηδενί (Να μη φθονείς κανένα)
  • Ἐλπίδα αἴνει (Να δοξάζεις την ελπίδα)
  • Διαβολὴν μίσει (Να μισείς τη διαβολή)
  • Δικαίως κτῶ. (Να αποκτάς δίκαια)
  • Ἀγαθοὺς τίμα (Να τιμάς τους αγαθούς)
  • Αἰσχύνην σέβου (Να σέβεσαι την εντροπή)
  • Εὐτυχίαν εὔχου (Να εύχεσαι ευτυχία)
  • Ἐργάσου κτητὰ (Να κοπιάζεις για πράγματα άξια κτήσης)
  • Ἔριν μίσει (Να μισείς την έριδα)
  • Ὄνειδος έχθαιρε (Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό)
  • Γλῶτταν ἴσχε (Να συγκρατείς τη γλώσσα σου)
  • Ἕπου θεῷ (Ακολούθα τον θεό)
  • Ὕβριν ἀμύνου (Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη)
  • Κρίνε δίκαια (Να κρίνεις δίκαια)
  • Λέγε εἰδώς (Να λες γνωρίζοντας)
  • Βίας μὴ έχου (Να μην έχεις βία)
  • Ὁμίλει πράως (Να ομιλείς με πραότητα)
  • Φιλοφρόνει πᾶσιν (Να είσαι φιλικός με όλους)
  • Γλώττης ἄρχε (Να κυριαρχείς τη γλώσσα σου)
  • Σεαυτόν εὖ ποίει (Να ευεργετείς τον εαυτό σου)
  • Εὐπροσήγορος γίνου (Να είσαι ευπροσήγορος)
  • Ἀποκρίνου ἐν καιρῷ (Να αποκρίνεσαι στον κατάλληλο καιρό)
  • Πόνει μετὰ δικαίου (Να κοπιάζεις δίκαια)
  • Πρᾶττε ἀμετανοήτως (Να πράττεις με σιγουριά)
  • Ἁμαρτάνων μετανόει (Όταν σφάλλεις, να μετανοείς)
  • Ὀφθαλμοῦ κράτει (Να κυριαρχείς των οφθαλμών σου)
  • Βουλεύου χρήσιμα (Να σκέπτεσαι τα χρήσιμα)
  • Φιλίαν φύλασσε (Να φυλάττεις τη φιλία)
  • Εὐγνώμων γίνου (Να είσαι ευγνώμων)
  • Ὁμόνοιαν δίωκε (Να επιδιώκεις την ομόνοια)
  • Ἄρρητα μὴ λέγε (Να μην λες τα άρρητα)
  • Ἔχθρας διάλυε (Να διαλύεις τις έχθρες)
  • Γῆρας προσδέχου (Να αποδέχεσαι το γήρας)
  • Ἐπὶ ῥώμῃ μὴ καυχῶ (Να μην καυχιέσαι για τη δύναμή σου)
  • Εὐφημίαν ἄσκει (Να επιδιώκεις καλή φήμη)
  • Ἀπέχθειαν φεῦγε (Να αποφεύγεις την απέχθεια)
  • Πλούτει δικαίως. (Να πλουτίζεις δίκαια)
  • Κακίαν μίσει. (Να μισείς την κακία)
  • Μανθάνων μὴ κάμνε (Να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις)
  • Οὓς τρέφεις αγάπα (Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις)
  • Ἀπόντι μὴ μάχου (Να μην μάχεσαι αυτόν που είναι απών)
  • Πρεσβύτερον αἰδοῦ (Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους)
  • Νεώτερον δίδασκε (Νὰ διδάσκεις τοὺς νεώτερους)
  • Πλούτῳ ἀπόστει (Νὰ ἀφίστασαι τοῦ πλούτου)
  • Σεαυτὸν αἰδοῦ (Νὰ σέβεσαι τὸν ἑαυτό σου)
  • Μὴ ἄρχε ὑβρίζων (Νὰ μὴν κυριαρχῇς μὲ ἀλαζονεία)
  • Προγόνους στεφάνου (Νὰ στεφανώνῃς τοὺς προγόνους σου)
  • Θνῇσκε ὑπὲρ πατρίδος (Να πεθάνεις για την πατρίδα σου)
  • Ἐπὶ νεκρώ μὴ γέλα (Να μην περιγελάς τους νεκρούς)
  • Ἀτυχοῦντι συνάχθου (Να συμπάσχεις με το δυστυχή)
  • Τύχῃ μὴ πίστευε (Να μην πιστεύεις την τύχη)
  • Τελεύτα ἄλυπος (Να πεθαίνεις χωρίς λύπη)  
Πηγές

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Εδώ και δυόμισι σχεδόν χιλιάδες χρόνια ο Παρθενώνας ορθώνει το ανάστημα του στην Ακρόπολη δεσπόζοντας πάνω από την πόλη των Αθηνών.
    
    Λίγα κτίρια, όπως η πυραμίδα του Χέοπος στην Αίγυπτο, άντεξαν περισσότερο στο χρόνο.
    
    Αλλά κανένα απ’ αυτά δεν έχει να επιδείξει την αρχιτεκτονική συνθετότητα και την καλλιτεχνική υπεροχή του Παρθενώνα.
    
    Και κανένα δεν κατέχει τις τόσο πλούσιες συμβολικές αξίες που απόκτησε ο Παρθενώνας με το πέρασμα των αιώνων.
    
    Δεν είναι τυχαίο που η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, όταν ιδρύθηκε ύστερ’ απ’ το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, διάλεξε ως έμβλημά της την πρόσοψη του Παρθενώνα. 

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Στα 448 π.Χ. η Εκκλησία του Δήμου στην Αθήνα αποφάσισε με ψηφοφορία να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα χρήματα του συμμαχικού ταμείου για να ξαναχτίσει το ναό της θεάς Αθηνάς Παρθένου, που υψωνόταν στο ψηλότερο σημείο της Ακρόπολης και δέσποζε πάνω από την πόλη και τα τριγύρω περίχωρα.
   
    Ίσως αρχικά να είχε χτιστεί ως μνημείο για τους πεσόντες στους πολέμους εναντίον των Περσών πριν από μία και περισσότερο γενιά.
   
    Ο παλαιότερος ναός της Αθηνάς είχε αρχίσει να χτίζεται λίγο πριν ή αμέσως ύστερ’ απ’ τη μάχη του Μαραθώνα στα 490 π.Χ., αλλά τον είχαν ισοπεδώσει οι Πέρσες στη διάρκεια της σύντομης κατοχής της Αθήνας στα 480 π.Χ.
     
     
     
    Η απόφαση όμως των Αθηναίων να ξαναχτίσουν τα ρημαγμένα μνημεία της Ακρόπολης δεν ήταν μια απλή αναπόληση του παρελθόντος. Αφορούσε στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Η Αθήνα βρισκόταν τώρα στο αποκορύφωμα της πολιτικής της δύναμης και όχι μόνο.

Ήταν αναμφισβήτητα το κέντρο μιας εκπληκτικής πνευματικής και καλλιτεχνικής αφύπνισης που σημάδεψε τη μεταγενέστερη ιστορία της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Όταν άρχισαν οι εργασίες στον Παρθενώνα, είχε μόλις πεθάνει ο Αισχύλος, ενώ ο Σοφοκλής κι ο Ευριπίδης βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της έμπνευσής τους - η Αντιγόνη παρουσιάστηκε όταν έμπαιναν τα θεμέλια και η Μήδεια ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του ναού. Ο Σωκράτης στα νιάτα του παρακολούθησε το χτίσιμο του Παρθενώνα και πολύ πιθανόν να πήρε μέρος στην κατασκευή του, μια και δούλευε νεαρός κοντά στον πατέρα του ως λιθοξόος.
     
     
     
    Οι εργασίες στο καινούριο κτίριο άρχισαν το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 432 π.Χ. Δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις λεπτομερείς προετοιμασίες της κατασκευής.

Εμψυχωτές ήταν ο Περικλής, που επανεκλεγόταν τη μια χρονιά μετά την άλλη στην πολιτική αρχηγία, και ο γλύπτης Φειδίας, που είχε μόλις φτιάξει το κολοσσιαίο άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς, αυτό που στήθηκε στην είσοδο της Ακρόπολης.

Ο Φειδίας, που επρόκειτο σύντομα ν’ αρχίσει εργασίες στο ναό του Δία στην Ολυμπία, θα πρέπει να ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής όλου του κατασκευαστικού προγράμματος του Περικλή. Ο Ικτίνος ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας.
     
     
     
    Στην πραγματικότητα ο Παρθενώνας ήταν έργο ολόκληρου του αθηναϊκού λαού, όχι μόνο γιατί εκατοντάδες είχαν εργαστεί για την κατασκευή του, αλλά γιατί η Εκκλησία του Δήμου ήταν τελικά υπεύθυνη γι’ αυτόν, επικύρωνε τις αναθέσεις, επέβαλλε κυρώσεις κι έκανε έλεγχο για κάθε δραχμή που ξοδευόταν.
   
    Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Περικλή ήταν, ή παρίσταναν πως ήταν, αγανακτισμένοι με τις δημόσιες δαπάνες.
    Ο Περικλής, έλεγαν, «στολίζει την πόλη μας με χρυσάφια και την καλλωπίζει σαν φιλάρεσκη γυναίκα με πολύτιμους λίθους και χιλιοτάλαντους ναούς» (Πλουτάρχου Περικλής, κεφ. 12).

Η αντιπολίτευση όμως είχε πολύ λίγη υποστήριξη.

Ο Περικλής επανεκλεγόταν τη μια χρονιά μετά την άλλη από τους συμπολίτες του.
ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
  Ο Παρθενώνας θεωρείται και είναι μνημείο μοναδικό και ανεπανάληπτο.
   
   
* Είναι ο μεγαλύτερος δωρικός ναός όλου του ελληνικού κόσμου που η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε (οι μόνοι μεγαλύτεροι, ο ναός του Σελινούντος και ο ναός του Διός του Ακράγαντος, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ).
   

* Είναι ένας περίπτερος, αμφιπρόστυλος ναός δωρικού ρυθμού, δηλαδή έχει μια σειρά από δωρικούς κίονες σε κάθε μακριά πλευρά και διπλή σειρά από κίονες στις δυο προστάσεις στην ανατολική και δυτική πλευρά. 
* Αρχικά υπήρχαν εξωτερικά πενήντα οχτώ (58) κίονες· δεκαεφτά σε κάθε μακριά πλευρά (νότια και βόρεια), οχτώ σε κάθε στενή πλευρά (ανατολικά και δυτικά) κι έξι στις σειρές των δύο προστάσεων.
* Υπήρχε ακόμα μια εσωτερική δίτονη κιονοστοιχία από είκοσι τρεις (23) κίονες, που στήριζε την οροφή, σχηματίζοντας ένα Π γύρω από το λατρευτικό άγαλμα? απ’ αυτήν μόνον ελάχιστα ίχνη απομένουν.
? Ο ναός ήταν χωρισμένος σε δυο διαμερίσματα,
* το ανατολικό (σηκός) όπου βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, δώδεκα (12) μέτρα ύψος, έργο του Φειδία, 
* το δυτικό, όπου φυλαγόταν ο θησαυρός της θεάς και της πόλης και ήταν τελείως αποχωρισμένο από το σηκό (συγκοινωνούσε μόνο με τον οπισθόδομο).
? Ο πλαστικός διάκοσμος περιλάμβανε
* σύνολα αγαλμάτων στα τριγωνικά αετώματα των δυο στενών πλευρών. Τα θέματα των εναέτιων γλυπτών ήταν παρμένα από τους μύθους γύρω από τη θεά Αθηνά : το ανατολικό αέτωμα αναπαρίστανε τη γέννηση της Αθηνάς και το δυτικό την έριδα Αθηνάς - Ποσειδώνα για την κυριαρχία στη γη της Αττικής.
* 92 μετόπες και μια ζωφόρο 162 μ. που αποτελούσαν μέρος της δομής του κτιρίου και δεν ήταν απλή διακόσμηση που προστέθηκε μετά την ολοκλήρωση του.


* Δεν είναι καθαρά δωρικός ναός. Συγχωνεύει όλα τα γνωστά στοιχεία της δωρικής και ιωνικής αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε προκύπτει μια νέα μορφή, που θα μπορούσε να ονομαστεί αττική, γιατί είναι ο μόνος δωρικός ναός που :
* εκτός από τα δωρικά στοιχεία, είναι διακοσμημένος και με αστραγάλους και ιωνικά και λεσβιακά κυμάτια
* έχει ενενήντα δύο (92) μετόπες με ανάγλυφες παραστάσεις, 32 σε κάθε μακριά πλευρά και 14 σε κάθε στενή πλευρά. Το ύψος τους είναι 1,2 μ. Το βάθος τους φαίνεται πως ήταν χρωματισμένο κόκκινο. Ο Παρθενώνας είναι ο μοναδικός ναός που έχει παραστάσεις σ’ όλες τις μετόπες1 που παρίσταναν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και τις τοπικές αθηναϊκές παραδόσεις.
Ο Φειδίας εικόνισε τέσσερα θέματα : στην ανατολική μεριά έχουμε τη Γιγαντομαχία, στη δυτική την Αμαζονομαχία, στη νότια την Κενταυρομαχία, και στη βόρεια την Ιλίου πέρσιν, δηλαδή την άλωση της Τροίας.
* έχει ζωφόρο, 160 μέτρα μήκος, η οποία στεφανώνει εξωτερικά τον κυρίως ναό και στις τέσσερεις πλευρές του
* στη ζωφόρο, παρουσιάζονται ανθρώπινες μορφές, αντί των παλιών μύθων, όλος ο αθηναϊκός λαός κατά την πομπή των Παναθηναίων.
 
* Είναι ο μόνος ολομάρμαρος ελληνικός ναός. Ακόμη και τα κεραμίδα ήταν μαρμάρινα κι επειδή ήταν αρκετά λεπτά φίλτραραν το φως του ήλιου και χάριζαν στο εσωτερικό του ναού ένα γλαυκό χρώμα. Στις μακριές πλευρές τα κεραμίδια καταλήγουν σε ακροκέραμα με τη μορφή ανθεμίου. Στις τέσσερις άκρες της στέγης υπάρχουν λεοντοκεφαλές - ψευδοϋδρορόες. Τέλος στην κορυφή των αετωμάτων υπήρχαν τα ακρωτήρια, ενώ στη μέση, στην κορυφή της στέγης υπήρχε ένα τεράστιο ανθέμιο.

* Έχει σχήμα πυραμιδοειδές και όχι παραλληλεπίπεδο.
   Σε όλα τα μέλη του ναού που έπρεπε να είναι κάθετα, κίονες ή τοίχους, υπάρχουν χαρακτηριστικές κλίσεις.
* Οι κίονες του πτερού (σειρά κιόνων) κλίνουν όλοι προς το εσωτερικό κατά 0,07 μ., ενώ οι γωνιαίοι, καθώς μετέχουν και στις δύο πλευρές, κλίνουν διαγωνίως κατά 0,10 μ.
* Οι τοίχοι εσωτερικά είναι κάθετοι, αλλά εξωτερικά κλίνουν προς τα μέσα, οπότε παρατηρείται μείωση.

* Παρουσιάζει καμπυλώσεις. Μ’ άλλα λόγια οι αρχιτέκτονες, για ν’ αποφύγουν τη «νεκρή» ευθεία γραμμή, καμπύλωσαν το στυλοβάτη, το επιστύλιο, τα τρίγλυφα, το γείσο και το αέτωμα.
* Ο στυλοβάτης, για παράδειγμα, δεν αποτελεί οριζόντια επιφάνεια, όπως απαιτεί η στατική κάθε κτιρίου, αλλά σχηματίζει καμπύλη, έτσι ώστε στο μέσο των μακρών πλευρών υψώνεται από την οριζόντιο κατά 0,11 μ., ενώ στο μέσο των στενών πλευρών υψώνεται κατά 0,06 μ.
* Την ίδια κλίση ακολουθεί και η ανωδομή.
* Εδώ πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ένταση (το φούσκωμα δηλαδή που παρουσιάζουν οι κίονες στο 1/3 περίπου του ύψους τους). Με την ένταση κανονικά δίνεται η εντύπωση ενός ζωντανού οργανισμού που "υποφέρει" από το βάρος που σηκώνει. Αλλά στον Παρθενώνα, σε κίονα ύψους 10,43 μ. αντιστοιχεί θριγκός ύψους μόλις 3,30 μ. Δίνεται έτσι η εντύπωση ότι το φορτίο που σηκώνουν οι κίονες είναι πιο ανάλαφρο αποκτώντας το σύνολο την αίσθηση του ύψους και της χάρης σε αντίθεση με τους παλαιότερους ναούς που δίνουν την αίσθηση ότι οι κίονες "υποφέρουν" από το βάρος του θριγκού.

* Πειθαρχεί σε μια βασική μαθηματική αναλογία, στη σχέση 4:9, αυτήν που ονομάζεται «χρυσή τομή». Η αναλογία αυτή ρυθμίζει μεταξύ άλλων :
* το ύψος του ναού προς το πλάτος του (13,72 : 30,88 = 4: 9)
* το πλάτος του κυρίως ναού προς το μήκος του (30,88 : 69,50 = 4 : 9)
* τη διάμετρο των κιόνων προς το μεταξόνιο (1,905 : 4,296 = 4 : 9)


 Αν μια τέτοια ευαισθησία στη σχεδίαση μαρτυρεί μεγαλοφυή καλλιτεχνική σύλληψη, η εκτέλεση αποτελεί απίστευτο άθλο. Για να το κατανοήσουμε αυτό, είναι αρκετό να σκεφτούμε ότι, όχι μόνο κανένας λίθος του κτιρίου δεν μπορούσε να έχει κανονικό ορθογώνιο σχήμα (αλλά τραπεζιοειδές), αλλά και ότι κάθε λίθος έχει εντελώς δικό του σχήμα και μοναδική θέση μέσα στο σύνολο, γιατί η καμπύλωση και οι κλίσεις δημιουργούσαν διαφορές γωνιών και επιφανειών σε κάθε σημείο του κτιρίου. Για να επιτευχθεί λοιπόν μια τέτοια κατασκευή ήταν απαραίτητος ο τέλειος υπολογισμός του κάθε μέλους, αλλά και η μαθηματικά ακριβέστατη εκτέλεση»                                                                              
 Μ. Ανδρόνικος

Η ΖΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ

      Τα Μεγάλα Παναθήναια2 ήταν η επισημότερη γιορτή της Αθήνας.
     
      Πραγματοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της πολιούχου θεάς Αθηνάς, κατά το μήνα Εκατομβαιώνα (Ιούλιο – Αύγουστο).
     
      Κατά τον 4ο - 6ο αιώνα γίνονταν με τέτοια λαμπρότητα που είχαν αποκτήσει πανελλήνια αίγλη.

      Διαρκούσαν 4-12 μέρες, στη διάρκεια των οποίων γίνονταν πολλές τελετές και θυσίες, από τις οποίες η σπουδαιότερη ήταν η εκατόμβη (θυσία 100 βοδιών), καθώς και αγώνες ιππικοί, γυμνικοί και μουσικοί.
     
      Στο αποκορύφωμά τους έφταναν οι γιορταστικές εκδηλώσεις την 28η Εκατομβαιώνος, ημέρα των γενεθλίων της θεάς Αθηνάς, οπότε παραδινόταν από τον αθηναϊκό λαό στη θεά ένας πέπλος χρυσοκέντητος, που είχαν υφάνει οι αρρηφόροι και οι εργαστίνες (κορίτσια επιφανών οικογενειών στην υπηρεσία της θεάς).

    Ο πέπλος μεταφερόταν με μεγαλόπρεπη πομπή από τον Κεραμεικό στην Ακρόπολη, στην αρχή κρεμασμένος στο κατάρτι ενός τροχήλατου πλοίου, ενώ μετά το Ελευσίνιο στα χέρια.

      Στην Ακρόπολη παραδινόταν ο πέπλος στους ιερείς, οι οποίοι έντυναν το διιπετές ξόανο της θεάς (ξύλινο άγαλμα ουρανόπεμπτο από το Δία), που τον 5ο αιώνα βρισκόταν μέσα στο Ερεχθείο.

    Αυτή την πομπή παρέστησε ο Φειδίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα.



ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΆΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΦΟΡΟΥ

      Η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια ζώνη με ανάγλυφες παραστάσεις, που περιέτρεχε το πάνω μέρος του σηκού, του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία του. Είχε συνολικό μήκος 160 μ., ύψος 1,02 μ., πάχος 0,60μ. ενώ το βάθος του αναγλύφου δεν υπερβαίνει τα 0,06 μ.

      Για την κάλυψη μιας τόσο μεγάλου μήκους επιφάνειας έπρεπε να χρησιμοποιηθεί πολυπρόσωπη παράσταση και ως τέτοια θεωρήθηκε ότι είναι κατάλληλη η πομπή προς την Ακρόπολη που γινόταν κατά τα Μεγάλα Παναθήναια.

      Η πομπή ξεκινάει από τη νοτιοδυτική γωνία του ναού και διχάζεται σε δύο παρατάξεις που πορεύονται προς τα ανατολικά.
     
      Ο χώρος όπου κινούνται οι δύο παρατάξεις είναι η οδός των Παναθηναίων, όπου τρέχουν με τα άλογά τους οι ιππείς και τα άρματα των αποβατών, σε παράλληλες πορείες. Ακολουθεί η πομπή με ζώα για τη θυσία και ομάδες ανδρών και γυναικών που φέρουν ιερά τελετουργικά σκεύη και προσφορές.
     
      Καταλήγουν και οι δύο στην ανατολική πλευρά. Στη μέση της ανατολικής πλευράς, πάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων, στο τέλος της πομπής, η παράδοση του πέπλου, του δώρου των Αθηναίων στο λατρευτικό άγαλμα, το διπετές ξόανο  της θεάς. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.
     
      Στην πομπή εικονίζονταν περίπου 360 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές καθώς και περισσότερα από 250 ζώα, κυρίως άλογα.
    Είναι αξιοθαύμαστο με πόση ζωντάνια δίνεται η ατμόσφαιρα της προετοιμασίας της πομπής, η εκκίνηση, η επιτάχυνση του ρυθμού των ιππέων και των αρμάτων και στο τέλος ο τερματισμός. Οι σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη από λίθο σε λίθο με ρυθμό σκηνών κινηματογράφου.

      Για να είναι καλά ορατή η ζωφόρος, που ήταν τοποθετημένη τόσο ψηλά, χρησιμοποιήθηκαν αφ’ ενός χρώματα, και κυρίως το μπλέ φόντο, και αφ’ ετέρου έγινε βαθύτερη λάξευση στο επάνω μέρος σε σύγκριση με το κάτω, ώστε η ζωφόρος αποκτά κλίση προς τον θεατή.
     
     
     
      
   Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΦΟΡΟΥ
     
     
      Πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί για το περιεχόμενο της ζωφόρου του Παρθενώνα.
     
     
      Ενδιαφέρουσα είναι η ερμηνεία του Άγγλου αρχαιολόγου J. Boardman, ο οποίος ταυτίζει την πομπή των 192 ιππέων με τους 192 αφηρωισμένους νεκρούς της μάχης του Μαραθώνα.
     
     
      Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η παρακάτω ερμηνεία στην οποία συγκλίνουν πολλοί αρχαιολόγοι. Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος E. Harrison, η Γερμανίδα E. Simon και ο Ιταλός αρχαιολόγος L. Beschi, θεωρούν ότι οι δύο παρατάξεις της ζωφόρου εικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων σε διαφορετικές εποχές.
      Στην αρχαϊκή εποχή (η βόρεια πλευρά) και στην κλασική εποχή (η νοτιοδυτική πλευρά).
      Πράγματι στη βόρεια ζωφόρο κυριαρχεί ο αριθμός 4 και τα πολλαπλάσιά του, κυρίως το 12, που παραπέμπουν στις 4 φυλές της αρχαϊκής εποχής και τις 12 φρατρίες.
      Αντίστοιχα, στη νοτιοδυτική πλευρά κυριαρχεί ο αριθμός 10 (δέκα ομάδες ιππέων, 10 άρματα, 10 βόδια με τους συνοδούς τους κ.λ.) που παραπέμπει στις 10 φυλές στις οποίες διαίρεσε ο Κλεισθένης τους Αθηναίους.
     
     
      Συνεπώς η ζωφόρος μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι συνθέτει με ένα μοναδικά αξεπέραστο τρόπο την παλαιότερη αθηναϊκή παράδοση και τη δημοκρατική ανανέωση.
      Οπότε είναι το μεγαλύτερο αναθηματικό ανάγλυφο της ιστορίας και οι δύο παρατάξεις της, ενώ μοιάζουν αντιθετικές, συντίθενται με θαυμαστό τρόπο στην ανατολική πλευρά όπου συγκλίνουν κατά την παράδοση  του πέπλου.


      Και τέλος, δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το γεγονός ότι στη ζωφόρο του Παρθενώνα για πρώτη φορά αποτυπώνονται στο σώμα ενός ναού ανθρώπινες μορφές, κάτι αληθινά επαναστατικό. Ως τότε στη γλυπτική διακόσμηση των ναών η παράδοση απαιτούσε να παριστάνονται θεοί, ημίθεοι και πρόσωπα του μύθου. 
     
     
      «Δίπλα στους πανάρχαιους μύθους, τους ιερούς και σεβάσμιους, ο Φειδίας, ο φίλος του Περικλή και του Αναξαγόρα, πίστεψε πως έπρεπε να σταθεί και ο καινούριος μύθος.
      Αυτός της αθηναϊκής δημοκρατίας.
      Την υπέρτατη αξία της ειρηνικής δημιουργίας, που είναι άθλημα τόσο μεγάλο όσο και οι δοξασμένοι πολεμικοί αγώνες, ο Φειδίας την «τραγούδησε» στο μαρμάρινο «παιάνα» της Παναθηναϊκής πομπής.»
      Μ. Ανδρόνικος

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ



ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

    Ο Μέγας Αλέξανδρος αναγνώρισε τη σημασία του Παρθενώνα ως πανελλήνιου μνημείου κι όχι απλά αθηναϊκού, όταν ύστερα από τη νίκη του εναντίον των Περσών στο Γρανικό ποταμό κρέμασε είκοσι περσικές ασπίδες ως λατρευτικό αφιέρωμα κάτω από τα αετώματα του ναού.
     
    Οι δημιουργοί και οι τεχνίτες του Παρθενώνα έκαναν καλά τη δουλειά τους. Λίγες καταστροφές έχουν γίνει με το πέρασμα των αιώνων από σεισμούς, από πολεμικές επιχειρήσεις και από το κλίμα. Μια πυρκαγιά, ωστόσο, το 2ο αι. π.Χ. κατέστρεψε, ή έκανε ζημιές στο εσωτερικό του μνημείου, καθώς και στην εσωτερική κιονοστοιχία, την οροφή και το λατρευτικό άγαλμα. Ο ναός επισκευάστηκε και στήθηκε ένα καινούριο άγαλμα φτιαγμένο σύμφωνα με το αρχικό, στα 165-160 π.Χ.
    
    
   ΡΩΜΑΪΚΟΙ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
    
    Η πρώτη καταστροφή του ναού έγινε το 267 μ.Χ. από τους Έρουλους (ένα λαό σκανδιναβικής προέλευσης), οι οποίοι κατέλαβαν την Αθήνα και πυρπόλησαν τον Παρθενώνα. Καταστράφηκε η αρχική στέγη, ολόκληρη η εσωτερική κιονοστοιχία, ενώ έπαθαν σοβαρές ζημιές οι τοίχοι του σηκού.
     
    Εκατό χρόνια αργότερα, στα 362-363 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ανέλαβε να εκτελέσει εκτεταμένες επισκευές, που αποτελούσαν μέρος της εκστρατείας του για να επαναφέρει τον πολυθεϊσμό σ’ έναν κόσμο που ήδη είχε προσχωρήσει στο χριστιανισμό. Είχε ζήσει αρκετό καιρό στην Αθήνα ως φοιτητής και γνώριζε κι αγαπούσε την πόλη και τ’ αξιοσέβαστα μνημεία της.
     
    Κατά τον 5ο μ.Χ. αι., ίσως στα χρόνια του Θεοδοσίου Β΄, ο Παρθενώνας έκλεισε με διαταγή του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Ο Πρόκλος, επικεφαλής της Ακαδημίας κι ένας από τους τελευταίους νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, θρηνούσε που δεν μπορούσε πια να μπαίνει στο ναό για να προσεύχεται.
     
     Λίγο αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία του Θεού Σοφία. Αυτό απαίτησε αρκετές προσαρμογές. Μια αψίδα χτίστηκε στη στενή πλευρά ανατολικά κλείνοντας την είσοδο προς το σηκό. Το κτίριο τώρα είχε είσοδο μόνο από τον οπισθόδομο, που χρησίμευε για νάρθηκας ή πρόναος της εκκλησίας. Τρεις πόρτες ανοίχτηκαν στο μεσότοιχο των δύο αρχικά ανεξάρτητων διαμερισμάτων του σηκού. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο προσανατολισμός του κτιρίου αντιστράφηκε σύμφωνα με τη χριστιανική συνήθεια. Το πάτωμα υψώθηκε στο ανατολικό άκρο για να σχηματίσει το Άγιο Βήμα, όπου τοποθετήθηκε μια Αγία Τράπεζα με ένα κιβώριο που στηριζόταν σε τέσσερις πορφυρούς κιονίσκους. Στο εσωτερικό της αψίδας και πίσω από την Αγία Τράπεζα τοποθετήθηκε ένα ημικυκλικό σύνθρονο για τους κληρικούς μ’ ένα μαρμάρινο θρόνο στη μέση για τον επίσκοπο (ίσως αυτόν που βρίσκεται τώρα στην αποθήκη του Μουσείου της Ακρόπολης).
Η στέγη υπερυψώθηκε και, αφού καταστράφηκαν έξι πλάκες της ζωφόρου, τοποθετήθηκαν φεγγίτες ανάμεσα στα τμήματα της νέας και της παλιάς οροφής για να φωτίζεται το εσωτερικό.
     
    Η σποραδική και προφανώς εσκεμμένη καταστροφή των ανάγλυφων μορφών ήταν ίσως έργο πολύ φανατικών χριστιανών της εποχής. Δεν είχε γίνει ωστόσο συστηματική καταστροφή.
     
    Το εσωτερικό του νέου ναού θα πρέπει να ήταν διακοσμημένο με ψηφιδωτά και με εικόνες, είτε κατευθείαν πάνω στο μάρμαρο των τοίχων ή πάνω σ’ ένα στρώμα από γύψο, που είναι πιθανόν να αφαιρέθηκαν ή να σκεπάστηκαν με γύψο στα χρόνια της εικονομαχίας, δηλαδή στη διάρκεια του 8ου και στις αρχές του 9ου αι.
    Ο Παρθενώνας εξακολούθησε να χρησιμοποιείται ως εκκλησία για χίλια χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της μακριάς περιόδου έγιναν μερικές ταφές είτε μέσα είτε ακριβώς δίπλα στο κτίριο, ίσως κατά την πρώτη περίοδο της χρησιμοποίησης του. Από το 694 ως το 1204 οι αναγγελίες των θανάτων των επισκόπων και αρχιεπισκόπων της Αθήνας σκαλίζονταν ψηλά στους κίονες της περίστασης.
    
    Στα 1019 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ήρθε στην Αθήνα για να τελέσει δοξολογία για τη νίκη του εναντίον των Βουλγάρων και ίσως να ζητήσει συγχώρεση για τη κτηνώδη μεταχείριση των αιχμαλώτων του. Αφιέρωσε πολλά πολύτιμα δώρα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
    
    
ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ
   
    Στα 1204, όταν οι Σταυροφόροι της Τέταρτης Σταυροφορίας κατέλαβαν το Βυζάντιο, ο Παρθενώνας καταλήφθηκε από το λατινικό κλήρο, με Γάλλο επίσκοπο επικεφαλής, κι αφιερώθηκε στην Παναγία την Αθηνιώτισσα. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Αθήνα (περίπου 250 χρόνια) δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του Παρθενώνα.
    
    Ένα ονομαστό ψηφιδωτό με την Παρθένο στην αψίδα, που χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αι. και είναι πολύ πιθανόν να εκτελέστηκε με χρηματοδότηση του Βουλγαροκτόνου, φαίνεται πως έπαθε μεγάλες καταστροφές από τους Φράγκους στρατιώτες, στα 1204, γιατί χωρίς αμφιβολία πίστευαν πως οι χρυσαφιές γυάλινες ψηφίδες ήταν χρυσός.
    
    Οι νέοι ηγεμόνες δεν ήταν εντελώς αναίσθητοι στην ομορφιά αυτών που είχαν κληρονομήσει από την αρχαιότητα. Ο βασιλιάς Πέτρος Δ' της Αραγωνίας στα 1380 περιέγραψε τον Παρθενώνα ως «το πολυτιμότερο κόσμημα στον κόσμο, που θα ζήλευαν όλοι οι βασιλείς της Χριστιανοσύνης».
    
    
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

     Το 1458 η φρουρά των Φράγκων στην Ακρόπολη παραδίδεται στους Οθωμανούς.
    
    Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Ακρόπολη έγινε κάστρο για τα τούρκικα στρατεύματα και δεν ήταν προσιτή στους επισκέπτες.
    
    Ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε τζαμί για τους στρατιώτες της φρουράς. Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του σκεπάστηκαν με ασβέστη ή με γύψο.
    
    Ο Τούρκος ταξιδιώτης Εβλιγιά Τσελεμπή, γύρω στα 1667, γράφει «Έχουμε δει τζαμιά σε όλο τον κόσμο, αλλά όμοιό του δεν υπάρχει».
    
    Το 1674 ο Charles-Francois Olier μαρκήσιος De Nointel επισκέπτεται την Αθήνα με το ζωγράφο Jacques Carrey στην ακολουθία του. Ο Carrey έκανε λεπτομερή σχέδια του Παρθενώνα και των γλυπτών. Τα σχέδια αυτά είναι ανεκτίμητα, γιατί απεικονίζουν λεπτομερειακά τον Παρθενώνα λίγο πριν από την καταστροφή του.


ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ

    Το 1687 ενετικός στρατός, που τον αποτελούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μισθοφόροι, πολιόρκησε την Αθήνα προσπαθώντας μάταια να διώξει τους Τούρκους από την Ελλάδα. Στις 26 του Σεπτέμβρη, στη διάρκεια του βομβαρδισμού της Ακρόπολης από το Σουηδό κόμη Koenigsmark, μια βόμβα πυρίτιδας διαπέρασε τη στέγη του Παρθενώνα και προκάλεσε την έκρηξη της πυριτιδαποθήκης που οι Τούρκοι είχαν εγκαταστήσει στο κτίριο.
   
    Λίγες μέρες αργότερα η πόλη παραδόθηκε στους Ενετούς.
Οι ζημιές που είχε πάθει ο Παρθενώνας ήταν ανυπολόγιστες.

Τα μεσαία τμήματα της κιονοστοιχίας των μακρών πλευρών και οι κίονες της ανατολικής πρόστασης είχαν καταρρεύσει. Το άνω τμήμα των τοίχων του σηκού ήταν αρκετά κατεστραμμένο και η εσωτερική κιονοστοιχία είχε πέσει. Στη διάρκεια της ενετικής κατοχής αφαιρέθηκαν τμήματα του γλυπτού διακόσμου.
   
    Ο Ενετός ναύαρχος Francesco Morosini, προσπάθησε να κατεβάσει τα γλυπτά του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα. Το βάρος τους ήταν πολύ μεγάλο για τα εργαλεία που είχαν στη διάθεση τους οι μηχανικοί του και το μόνο που κατάφερε ήταν να πέσουν και να σπάσουν τα περισσότερα. Ένας Δανός αξιωματικός που υπηρετούσε στον ενετικό στρατό μάζεψε δυο μικρά κομμάτια που τώρα βρίσκονται στην Κοπεγχάγη. Μια κεφαλή Λαπίθη βρέθηκε θαμμένη στη λάσπη στον Πειραιά, το 1870. Ίσως να έπεσε τυχαία από κάποιον στρατιώτη του Morosini την ώρα που τη φόρτωνε στο καράβι.
   
   
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
    
    Στα τέλη του 18ου αι. ο Γάλλος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη απόσπασε ένα κομμάτι από την ανατολική ζωφόρο και μια μετόπη από τη νότια πλευρά του κτιρίου καθώς και άλλα τμήματα μικρότερης αξίας, τα οποία ίσως να είχαν σπάσει με την έκρηξη του 1687 και να βρίσκονταν σκόρπια στο έδαφος. Οι προσπάθειές του να αποκτήσει, δωροδοκώντας τους αξιωματικούς, πιο ουσιαστικά δείγματα από τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτύχανε.
   
    Ένας Άγγλος ταξιδιώτης προσπάθησε ν’ αγοράσει το 1795 μιαν από τις μετόπες, αλλά είδε πως οι Τούρκοι ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν οτιδήποτε. Παρατήρησε πως οι δεκαπέντε μετόπες ήταν καλά στερεωμένες στη θέση τους στη νότια πλευρά του κτιρίου και διατηρημένες σε καλή κατάσταση.
   
    Ο Παρθενώνας ύστερ’ απ’ το βομβαρδισμό των Ενετών δεν μπορούσε πια να χρησιμεύει για τζαμί. Όμως ανάμεσα στο 1689 και το 1755 χτίστηκε ανάμεσα στους τοίχους του σηκού ένα μικρό τζαμί. Και μόνο το 1842, όταν το μεγαλύτερο μέρος κατέρρευσε, το κατεδάφισαν τελικά.
   
    Το 1799 ο Thomas Bruce, έβδομος κόμης του Έλγιν, τοποθετήθηκε πρεσβευτής της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχικές προθέσεις του φαίνεται πως ήταν ασαφείς αλλά τελικά πέτυχε την έκδοση ενός σουλτανικού φιρμανιού, που του επέτρεπε να σχεδιάσει και ν’ αντιγράψει τα γλυπτά επιτόπου «εις τον ναόν των ειδώλων», να ενεργήσει ανασκαφές γύρω από το κτίριο για τυχόν πεσμένα κομμάτια και να αποσπάσει «μερικές πέτρες με επιγραφές ή με ανάγλυφα».
   
    Ο σημερινός Έφορος των Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο άφησε να εννοηθεί πως είναι αμφίβολο αν αυτό το φιρμάνι εξουσιοδοτούσε τον Έλγιν να κατεδαφίσει οποιοδήποτε κομμάτι από το οικοδόμημα του Παρθενώνα για να πάρει γλυπτά.
   
    Εφοδιασμένος, ωστόσο, με το περίεργο και αόριστο αυτό έγγραφο, απόσπασε κι έστειλε στην Αγγλία πενήντα έξι πλάκες από τη ζωφόρο και δεκαπέντε μετόπες, πολλά αγάλματα από τα αετώματα του Παρθενώνα, και μαζί μια Καρυάτιδα κι έναν κίονα από το Ερεχθείο καθώς και τα πεσμένα στη γη κομμάτια της ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης.
   
    Στην προσπάθεια του αυτή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο μνημείο αποχωρίζοντας με πριόνι τις πλάκες της ζωφόρου, μετακινώντας το γείσο για να μπορέσει ν’ αφαιρέσει τις μετόπες, σπάζοντας το θριγκό όπου στηρίζονταν, αποσπώντας μαρμάρινες πλάκες από το δάπεδο, κ.λπ.
   
    Όπως και να είναι, το αποτέλεσμα ήταν πως ο Παρθενώνας απογυμνώθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού του διακόσμου. Τα μάρμαρα πουλήθηκαν από τον Έλγιν το 1816 στη βρετανική κυβέρνηση και αργότερα η κυβέρνηση τα δώρισε στο Βρετανικό Μουσείο.
   
   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
    
    Κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (1821-1829), η Ακρόπολη πολιορκήθηκε δυο φορές, μιαν από τους Έλληνες, το 1821-22, και μιαν από τους Τούρκους, το 1826-27. Και οι δυο πολιορκίες μόνον επιφανειακές ζημιές προκάλεσαν στο κτίριο.
   
    Ο συνταγματάρχης Voutier, Γάλλος φιλέλληνας που οδηγούσε μια πυροβολαρχία στη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας, είχε ενδοιασμούς μήπως και καταστρέψει τα μνημεία. Και το 1822 ο Ιωάννης Κωλέττης, Υπουργός Εσωτερικών (και Στρατιωτικών για ένα διάστημα) στην ελληνική επαναστατική κυβέρνηση, του έγραψε ζητώντας του να προσπαθήσει να διατηρήσει ανέπαφα τα αρχαία μνημεία και ιδιαίτερα τον Παρθενώνα.
    Στο μεταξύ η τουρκική φρουρά της Ακρόπολης είχε αρχίσει να σπάει τους τοίχους του σηκού που είχαν απομείνει και να παίρνει το μολυβένιο κάλυμμα των συνδέσμων, που το έλιωνε και το έκανε βόλια. Οι Έλληνες πολιορκητές τους έστειλαν μήνυμα προσφέροντας τους βόλια, φτάνει ν' άφηναν τον Παρθενώνα ανέπαφο.
   
    Για τρία χρόνια, από το 1824 ως το 1826, ο Παρθενώνας στέγασε ένα σχολείο για Ελληνοπούλες που οι πατεράδες τους πολεμούσαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Οι Τούρκοι κατέλαβαν ξανά την Ακρόπολη το 1827 και την κράτησαν ως το 1833, οπότε την παραδώσανε σε μια βαυαρική φρουρά.
   
   
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
 
    
    Μόνο μετά τις 18 Μαρτίου 1835 βρέθηκε η Ακρόπολη κάτω από τη δικαιοδοσία της νεοσύστατης ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία είναι από τότε υπεύθυνη για τη συντήρηση των μνημείων της, τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις.
    
     Όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέλαβε την Ακρόπολη, ο Παρθενώνας βρισκόταν σε θλιβερή κατάσταση. Η σπουδαιότητα του όμως ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη. Το 1837 ιδρύθηκε η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία και η πρώτη της συνεδρίαση έλαβε χώρα μες στα ερείπια του Παρθενώνα. Κατά τη β' συνεδρία της (26 Μαΐου 1838) ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, ο πρώτος πρόεδρος της Εταιρίας, έδειξε τα ετοιμόρροπα οικοδομήματα και τους σωρούς από πέτρες και είπε: «... Εις αυτούς τους λίθους, τους οποίους κατέστησαν ασυγκρίτως πολυτιμωτέρους παρά τον αχάτην και τον αδάμαντα οι Πραξιτέλεις, και οι Φειδίαι, και οι Ικτίνοι, και οι Αγοράκριτοι, και οι Μύρωνες, εις αυτούς τους λίθους χρεωστούμεν κατά μέγα μέρος την πολιτικήν ημών αναγέννησιν». (Πρακτικά της Β' Γενικής Συνεδριάσεως της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας).
   
    Ο Παρθενώνας υπήρξε και είναι για τους Έλληνες το κατ' εξοχήν σύμβολο της εθνικής τους ταυτότητας, των δεσμών τους με το παρελθόν και της συνεισφοράς τους στον ευρωπαϊκό και γενικότερα στον παγκόσμιο πολιτισμό.
    
    Οι πρώτες εργασίες που ανέλαβε η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν η κατεδάφιση των μεσαιωνικών και σύγχρονων κτιρίων που είχαν οικοδομηθεί στην Ακρόπολη (πράγμα που μερικές φορές έγινε με περισσότερο ζήλο παρά διακριτικότητα, σύμφωνα με την αρχαιολογική πρακτική της εποχής) και η συλλογή και αναγνώριση των πεσμένων στο έδαφος τμημάτων των αρχαίων οικοδομημάτων. Έπειτα, ακολούθησαν ανασκαφές, καθαρισμοί, αναστηλωτικές εργασίες και σωστικές επεμβάσεις στα μνημεία. Αυτή η εργασία συνεχίζεται χωρίς διακοπή ως τις μέρες μας. Αποτέλεσμά της υπήρξε η δημιουργία του Μουσείου Ακροπόλεως, όπου φυλάγεται κάθε πέτρα από το αρχαίο υλικό της Ακρόπολης ή εκτίθεται για τους επισκέπτες.
    
    Το 1894 ένας ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Αθήνα καν προκάλεσε το γενικό ενδιαφέρον για την ασφάλεια των αρχαίων μνημείων της Ακρόπολης. Τότε εκπονήθηκε ένα λεπτομερές και μακροχρόνιο πρόγραμμα σωστικών επεμβάσεων, το οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί ως το 1930. Ανακαλύφθηκαν κι αναγνωρίστηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και τμήματα του πλαστικού διακόσμου. Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εργασίες αποκατάστασης των δομικών βλαβών του Παρθενώνα και επιχειρήθηκε η παραπέρα αναστήλωση των πεσμένων κιονοστοιχιών. Δυστυχώς σε πολλές από τις εργασίες που έγιναν τότε χρησιμοποιήθηκαν σιδερένιοι σύνδεσμοι, όπως απαιτούσε η τεχνολογία της εποχής.
     
    Η οξείδωση που ακολούθησε και το φούσκωμα εκείνων των συνδέσμων προκάλεσε πολλά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτοι τεχνίτες του Παρθενώνα τύλιγαν τους σιδερένιους συνδέσμους σε μολύβι για να αποφεύγουν την οξείδωση.
     
    Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν με την ατμοσφαιρική ρύπανση που ήρθε ως επακόλουθο της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης και ανάπτυξης. Μια έκθεση της UNESCO, το 1971, υπογράμμιζε την ανάγκη για ένα ριζικό πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.
     
    Το 1975, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, καθηγητή Κωνσταντίνο Τρυπάνη, που πλαισιώθηκε με αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, χημικούς και άλλους επιστήμονες και ζήτησε τις γνώμες και τις συμβουλές πολλών ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να καταστρώσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πιο εξελιγμένη τεχνολογία.
     
    Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και διαθέτει πάρα πολλές αρχαιότητες, πολύ περισσότερες απ’ όσες της αναλογούν. Αλλά δεν υπολογίζει ούτε τα έξοδα ούτε τις προσπάθειες για να στερεώσει, να συντηρήσει και, όπου είναι δυνατόν, να αναστηλώσει το μεγαλύτερο αριστούργημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής — όπως λέει ο A. W. Lawrence, «το μοναδικό οικοδόμημα στον κόσμο που μπορεί να χαρακτηριστεί τέλειο, χωρίς κανένα ψεγάδι».
    
    
    
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
    
Ο Παρθενώνας οικοδομήθηκε από Έλληνες κι ανήκει στην Ελλάδα.
Όμως, κατά κάποιον τρόπο, ανήκει και σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κόσμος μπορεί να είναι ήσυχος γιατί βρίσκεται σε καλά χέρια.

    
   Αν τα γλυπτά που απόσπασε ο λόρδος Έλγιν πριν από 185 χρόνια σταθεί μπορετό να επιστραφούν στην Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει μια δίκαιη και γενναιόδωρη ανταμοιβή για την εργασία που οι ελληνικές αρχές και οι ειδικοί επιστήμονες και τεχνίτες προσφέρουν τώρα στην Ακρόπολη. Το αν μπορεί ή θα έπρεπε να επανέλθει στην αρχική του θέση κάποιο από αυτά, τούτο αποτελεί πρόβλημα της τεχνολογίας και θέμα γούστου για τις επόμενες γενιές. Στο μεταξύ μπορούν να διατηρηθούν και να εκτεθούν σε κοινή θέα σ’ ένα καινούριο μουσείο που χτίστηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης και επομένως θα είναι δυνατόν να βλέπει κανείς όλα όσα απομένουν από τον Παρθενώνα κάνοντας έναν περίπατο πέντε λεπτών και όχι ένα ταξίδι 1500 μιλίων.
    
   Ο Παρθενώνας βρίσκεται στη θέση του εδώ και πολλούς αιώνες και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί πολύ καιρό ακόμα, όταν όλοι εμείς θα έχουμε γίνει σκόνη και τα ονόματά μας θα έχουν ξεχαστεί. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μνημείου και των γλυπτών του πραγματοποιήθηκαν μαζί, ως μέρη ενός κοινού σχεδίου. Γι’ αυτό και πρέπει να τα βλέπει κανείς όλα μαζί, για να μπορέσει να τα κατανοήσει και να τα εκτιμήσει όσο πρέπει.
   Robert Browning4

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΣΤΗΝ OXFORD UNION

Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη, Κυρίες και Κύριοι
             
       Καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την OXFORD UNION που έφερε το θέμα αυτό για συζήτηση και ευχαριστώ που με προσκαλέσατε. Νομίζω ότι θα ήταν καλό αυτό το βράδυ ν’ ακουστεί μια ελληνική φωνή. Μια φωνή έστω με τη φτωχή μου προφορά.
             
       Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης το μεγάλο αριθμό Βρετανών πολιτών που συνηγόρησαν υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης με τα αξιότιμα μέλη και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμπάθεια για το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων. Και βεβαίως εκφράζω τη βαθειά ευγνωμοσύνη μου στη Βρετανική Επιτροπή για την Eπιστροφή των Mαρμάρων του Παρθενώνα, για τις προσπάθειες της να αποκαλύψει την αλήθεια στο Βρετανικό λαό.
      
Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.


Όπως
Υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo
Yπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci
Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη
Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner
Υπάρχει η Capella Sixtina

Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.

       Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πώς πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα.

    Ελπίζω η συζήτηση να προκαλέσει μερικές ερωτήσεις. Θέτω μερικές από αυτές.
     
* Τα μάρμαρα πάρθηκαν κακώς; Και αν κακώς πάρθηκαν, είναι σωστό να κρατούνται;

* Ακόμα, αν είναι σωστό το ότι πάρθηκαν, είναι λάθος να επιστραφούν;

* Τι βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο επιχείρημα ότι αν δεν τα είχε πάρει ο Elgin, άλλος Άγγλος ή Γάλλος θα τα είχε πάρει;

* Πειράζει που το 95% του ελληνικού λαού μπορεί ποτέ να μη δει τα λαμπρότερα έργα της ελληνικής δημιουργίας;

* Είναι δυνατόν μια ελεύθερη Ελλάδα να είχε επιτρέψει τη μετακίνηση των μαρμάρων;
   
   
    Η Αγγλία και η Ελλάδα είναι φίλες χώρες. Αγγλικό αίμα έτρεξε στα ελληνικά χώματα στη διάρκεια του πολέμου κατά του φασισμού. Και οι Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν του Άγγλους πιλότους. Διαβάστε τον Churchill, μιλάει για το πόσο σημαντικός ήταν ο ελληνικός ρόλος στην αποφασιστική νίκη στην έρημο κατά του Ρόμελ.
Στο όνομα αυτής της φιλίας σας λέμε :

*Έγινε μια αδικία που μπορεί τώρα ν’ αποκατασταθεί.
* Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
* Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας.
* Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας.
* Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία.
* Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας.
? Είναι η ουσία της ελληνικότητας.
   
    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι για το ελληνικό έθνος χίλιες φορές πιο πολύτιμα και πιο σπουδαία απ’ όσο θα μπορούσαν να είναι για το αγγλικό έθνος που απλά και μόνο τα αγόρασε.
    Το μεγαλείο μιας χώρας δεν έγκειται σ’ αυτά που κατέκτησε, ή πήρε ή κράτησε.
    Η αληθινή υπερηφάνεια μιας χώρας εναπόκειται στην επανόρθωση των αδικιών, στην αναγνώριση της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
      
Λέμε στην Βρετανική Κυβέρνηση:
Κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες.
Όμως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω.
Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας θα τιμούσε πάντα τ’ όνομά της.

Ευχαριστώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


  Τα επιχειρήματα κατά της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα έχουν μεταβληθεί με το πέρασμα των χρόνων και για να τα αντιμετωπίσει κανείς χρειάζεται να κατέχει την επιδεξιότητα και την εκπαίδευση ενός κυνηγού Λερναίας Ύδρας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως όλοι εκείνοι που δικαιώνουν την κατοχή των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν το θέμα, θα μπορούσε να πει κανείς με βεβαιότητα πως τα επιχειρήματά τους περιλαμβάνουν μερικές από τις παρακάτω προτάσεις :
1. Η μεταφορά των μαρμάρων στη Μεγάλη Βρετανία ωφέλησε τις καλές τέχνες και τις κλασικές σπουδές.
2. Τα μάρμαρα είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο απ΄ ό,τι θα ήταν στην Αθήνα.
3. Τα μάρμαρα θα είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο απ΄ ό,τι θα είναι στην Αθήνα.
4. Ο λόρδος Έλγιν ενήργησε ως φιλότεχνος συντηρητής.
5. Η επιστροφή των μαρμάρων θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για την απογύμνωση των μεγάλων μουσείων και συλλογών.
6. Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και δεν έχουν κανένα φυσικό ή άλλο δικαίωμα σε γλυπτά του Περικλή ή του Φειδία.

Ας πάρουμε τα επιχειρήματα αυτά με τη σειρά.
   
  Κατά πρώτον δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ενάντια σε κείνους που υποστηρίζουν πως τα μάρμαρα τα έχουν δει περισσότεροι άνθρωποι χάρη στη μεταφορά τους από την Αθήνα. Το ίδιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί αν η ζωφόρος βρισκόταν σήμερα σε μόνιμη έκθεση στη Ντίσνεϋλαντ. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως και η μεταφορά και η έκθεση στο Λονδίνο είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες σημαντικές επιδόσεις, υπέρ και κατά, στον πεζό λόγο και στην ποίηση. Ποιος μπορεί να πει τι θα μπορούσε να προκαλέσει, στην ίδια κατεύθυνση η επανατοποθέτηση των μαρμάρων στο μνημείο όπου ανήκουν; Οπωσδήποτε όμως δεν θα χάσουμε ούτε τους στίχους του Μπάυρον, ούτε του Keats.
   
  Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα, είναι αδύνατον να υποστηριχθεί το αντίθετο. Τα μάρμαρα μπορεί να είχαν επιζήσει μέσα από την Ελληνική Επανάσταση και κάθε μεταγενέστερη αντιξοότητα, μπορεί και όχι. Είναι άσκοπο να το αναλογιζόμαστε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες προσπάθησαν να φροντίσουν όσο περισσότερο μπορούσαν τα μάρμαρα και πως είχαν παρθεί εξαιρετικά μέτρα για να προστατευτεί ο Παρθενώνας κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού τους αγώνα. (Είναι αρκετά γνωστό το περιστατικό κατά το οποίο οι Έλληνες πολιορκητές της Ακρόπολης, όταν έγινε αντιληπτό πως οι Τούρκοι έσπαζαν τους τοίχους του ναού αποσπώντας το μολυβένιο κάλυμμα των συνδέσμων  για να κάνουν βόλια, τους έστειλαν μήνυμα προσφέροντάς τους βόλια, φτάνει να άφηναν τον Παρθενώνα ανέπαφο.) Μπορεί ακόμη να αποδειχτεί πως τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις (κατά τον καταστροφικό «καθαρισμό» τους του 1938 και κατά τους βομβαρδισμούς των Ναζί) τα μάρμαρα κινδύνευσαν και στο Λονδίνο.
   
  Το τρίτο είναι σίγουρα το ισχυρότερο επιχείρημα για όσους υποστηρίζουν τη συνέχιση της κατοχής των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα είναι ντροπή ακόμα και για μια κοινωνία που θα είχε στη φύλαξή της μια μικρότερης σημασίας κληρονομιά. Ωστόσο το επιχείρημα στερείται λογικής βάσεως. Πρώτα απ΄ όλα γιατί αγνοεί πως η Αθήνα είναι το ιστορικό και αισθητικό περιβάλλον των μαρμάρων. Ακόμη, στην πιο ακραία του μορφή αυτό το επιχείρημα θα δικαίωνε τη μεταφορά ολόκληρης της Ακρόπολης σ΄ ένα γιγαντιαίο θησαυροφυλάκιο στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. Στην πιο ορθολογιστική του μορφή θα σήμαινε πως τα μάρμαρα θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί τότε που η ατμόσφαιρα της Αθήνας ήταν πιο καθαρή από του Λονδίνου. Και τέλος στην πιο αμερόληπτη μορφή του θα σήμαινε πως η βρετανική κυβέρνηση θα επιστρέψει τα μάρμαρα όταν οι ρύποι της ατμόσφαιρας της Αθήνας θα πέσουν κάτω από ορισμένα όρια.
   
  Αναφορικά με τα φιλότεχνα αισθήματα του λόρδου Έλγιν, είναι πολλά όσα μπορούν να ειπωθούν. Και πρώτα πρώτα, είναι γεγονός ότι ο λόρδος υπερέβαλε τους όρους του φιρμανιού που είχε αποσπάσει από τους Τούρκους, καθώς δωροδόκησε παραδόπιστους Τούρκους και εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως πρεσβευτή. Η αρχική του πρόθεση ήταν να μεταφέρει τα μάρμαρα στο σπίτι του στη Σκωτία και μόνο όταν οι οικονομικές του ανάγκες (απλήρωτα χρέη προς το κράτος) απαίτησαν την πώλησή τους ισχυρίσθηκε ότι απόκτησε τα μάρμαρα «για το έθνος» και τα παραχώρησε στο βρετανικό δημόσιο για τη διαγραφή των χρεών του. Και το πιο σημαντικό. Ο λόρδος Έλγιν γνώριζε τις δομικές καταστροφές που έγιναν στον Παρθενώνα για λογαριασμό του καθώς και την καταστροφή μοναδικών γλυπτών κατά την αποκαθήλωσή τους, αλλά δεν έφερε καμιάν αντίρρηση. Όπως όλα τα επιχειρήματα των οπαδών του Έλγιν, έτσι και αυτό είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αστήρικτο, και, στη χειρότερη, καθαρή βλακεία.
   
  Αλλά και το επιχείρημα «περί προηγουμένου» δεν ευσταθεί. Ο Παρθενώνας είναι μοναδικός όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον πολιτισμό που ονομάζεται δυτικός, και επιπλέον ο ναός, αν και έχει φθαρεί από πολέμους και από το χρόνο, ωστόσο εξακολουθεί να υψώνεται εκεί που πάντα βρισκόταν και σε αναγνωρίσιμη μορφή. Εκτός αυτού, οι Έλληνες και οι υποστηρικτές τους δεν απαιτούν την επιστροφή όλων των έργων τέχνης που είχε πάρει ο Έλγιν από την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι η ενότητα και η ακεραιότητα του Παρθενώνα. Όλα τα άλλα αποτελούν προσπάθεια να αλλάξει το θέμα.
   
  Τέλος, σχετικά με την ταυτότητα των Ελλήνων, αν η γλώσσα, το τοπίο, η εθνική συνείδηση και η φιλοσοφική και καλλιτεχνική παράδοση δεν σημαίνουν συνέχεια μιας φυλής και ενός πολιτισμού, είναι δύσκολο να βρεθεί το στοιχείο εκείνο που θα δήλωνε τη συνέχεια. Οι Έλληνες διατήρησαν την κληρονομιά και την ταυτότητά τους και μάλιστα μέσα από πολλούς αιώνες κατάκτησης και ξένης κατοχής. Κι ένας γραμματισμένος Έλληνας του σήμερα, όσο ταπεινός κι αν είναι, μπορεί να αποκρυπτογραφήσει πολλές επιγραφές στο μουσείο της Ακρόπολης.
   
  Σήμερα έχει ξεκινήσει μια τρομερή προσπάθεια για την αναστήλωση του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης. Επιστήμονες και μελετητές από όλους τους τομείς έχουν επαινέσει το όλο εγχείρημα και πολλοί από αυτούς συμμετέχουν στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων. Με λίγα λόγια οι Βρετανοί έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος σε μια μοναδική επιχείρηση. Με μια απλή κοινοβουλευτική πράξη μπορούν να γίνουν συνιδρυτές ενός αναστηλωμένου Παρθενώνα και συμμέτοχοι στην ανανέωση της Ακρόπολης.  Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα έγινε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος θα μπορεί ο επισκέπτης της Αθήνας να δει όλα τα επιβιώσαντα θαύματα του Περικλή και του Φειδία μέσα σε μια μέρα και μέσα στον ασύγκριτα μοναδικό χώρο για τον οποίο προορίζονταν. Όταν γίνει αυτή η πράξη, η κυβέρνηση που θα κάνει το τελικό βήμα θα επιδοκιμαστεί για τη μεγαλοψυχία της, αλλά κυρίως γιατί η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν είναι μια χειρονομία που αποτελεί φόρο τιμής στο αδιαίρετο της τέχνης και –γιατί να μην το πούμε χωρίς ντροπή- της δικαιοσύνης.
   
   Christopfer Hitchens



"Τυφλά είναι τα μάτια
που δε χύνουν δάκρυα
βλέποντας,
Ω, Ελλάς αγαπημένη,
τα ιερά σου μάρμαρα
να αρπάζονται
από βλάσφημα Εγγλέζικα χέρια
που έχουν ξαναπληγώσει
την πονεμένη σου καρδιά
και αρπάξει τους θεούς σου,
τους θεούς που μισούν
το απαίσιο κλίμα της Αγγλίας."

Lord Byron, "Childe Harold"










1     Ο λόγος που δε συναντάμε παραστάσεις στις μετόπες των άλλων ναών είναι καθαρά οικονομικός.

2     Κάθε χρόνο τελούνταν τα Μικρά Παναθήναια, που είχαν τοπικό χαρακτήρα.


4     Ο Robert Browning είναι ομότιμος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας και της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων σχετικά με την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο.
    Το κείμενο που δόθηκε περιλαμβάνει ελαφρά προσαρμοσμένα και εμπλουτισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο “The Elgin marbles. They have to be returned to Greece.” Αθήνα, 1988, Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ποιός είναι ο Μέγας Αλέξανδρος


"Ο με κανέναν άλλον θνητόν όμοιος".«Ούτε και εις εμέ φαίνεται ότι άνευ θείας δυνάμεως έγινε ο με κανέναν θνητό όμοιος».

Τελικά, ποιος είναι αυτός ο περιβόητος Αλέξανδρος; Αυτός που δεσπόζει καβάλα σε ένα μαυριδερό ψημένο σε μάχες και ιαχές άλογο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Ποιος είναι αυτός για τον οποίο ξεσηκώθηκε ένας λαός ολόκληρος, οι Έλληνες της Γης, και μαζεύτηκαν κοντά δύο εκατομμύρια διαδηλωτές-φρουροί στο Συλλαλητήριο της Μακεδονίας;Ποιος είναι αυτός που με τόση ευκολία, σαν σε εκπτώσεις, τον ξεπουλούν αδιάντροπα μυρμηγκολέοντες διανοούμενοι, αυτόκλητοι Σατράπες της Παγκόσμιας Αταξίας; Ποιος είναι αυτός που τον αρπάζουν με απάτη και δόλο, αμούστακοι φονιάδες των ιστοριών, νεομαζώματα της Βαλκανικής, φρεσκοβάρβαροι τζογαδόροι των χρηματιστηρίων και συνπολέμιοι περιέργως της Ορθοδοξίας; Ποιος είναι αυτός που στο όνομά του ανοίγουν οι πόρτες της Ανατολής; Ο Σικάντερ, ο Ισκαντέρ, ο Σκεντέρ;Ποιος είναι αυτός ο κεραυνός, που έσκισε πέρα για πέρα τον ορίζοντα του κόσμου, τις στέπες της βαρβαρότητας, τις λίμνες της αμάθειας, τις πλαγιές της πνευματικής φτώχιας, τις παγωμένες κορφές της σκέψης, τις πύλες της τυραννίας, τα λιβάδια της νωθρότητας, τις θάλασσες της ατολμίας; Ποιος είναι ο κεραυνός που συνέτριψε τα μαύρα σύννεφα της Ανατολής;

1. Ο βίος του Αλεξάνδρου.Ο Αλέξανδρος ήταν γιός του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ και της Ολυμπιάδας, κόρης του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου.

Η διάπλαση της προσωπικότητάς του.Ο πρώτος παιδαγωγός του Αλεξάνδρου ήταν συγγενής της μητέρας του, ο οποίος του δίδαξε την αρετή και τον άθλο, την αγάπη στον Αχιλλέα και τη θεοσέβεια, πράγματα καθοριστικά και θεμελιακά για την προσωπικότητά του, που επηρεάστηκε ακριβώς βαθύτατα από αυτόν το Νηπιαγωγό του, τον Λεωνίδα.Όταν έγινε ,δε, αργότερα δεκατριών ετών είχε την μεγάλη τύχη να σπουδάσει κοντά στο σπουδαίο φιλόσοφο και πανεπιστήμονα Αριστοτέλη!

Επί τρία χρόνια στη Μίεζα της Μακεδονίας άκουσε τα μαθήματα του φιλοσόφου με μία μικρή συντροφιά εκλεκτών συμμαθητών του και διακρίθηκε για τη φιλομάθειά του. τον συγκινούσαν οι τραγωδίες, η μουσική και η λυρική ποίηση, ιδίως του Πινδάρου, τον οποίο τόσο εκτιμούσε, ώστε όταν αργότερα έκαψε τη Θήβα, έδωσε εντολή να μην πειραχτεί το σπίτι του μεγάλου αυτού Θηβαίου ποιητή. Διδάχτηκε ακόμα από τον Αριστοτέλη Ηθική, Ρητορική, Πολιτική, Φυσική, Μεταφυσική, Ιατρική, Γεωγραφία.

Ξαφνικά, στα δεκαέξι του, μαντατοφόρος φτάνει λαχανιασμένος στην ήσυχη Μίεζα. Ο πατέρας του τον καλεί στο παλάτι και του δίνει την αντιβασιλεία, επειδή ο ίδιος εκστρατεύει βιαστικά ανατολικά, προς τα Στενά. Τότε δίνεται η ευκαιρία στον Αλέξανδρο να κάνει την πρώτη του εκστρατεία εναντίον βόρειων φυλών, τις οποίες νίκησε και ίδρυσε στη χώρα τους την πρώτη του στρατιωτική αποικία.

Ύστερα από δύο χρόνια, ο Αλέξανδρος, παίρνει μέρος στη μάχη εναντίον των Θηβαίων στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.) και η συμβολή του έκρινε την έκβαση της μάχης. Τότε ο περήφανος Φίλιππος τον στέλνει στην Αθήνα, σαν πρεσβευτή, κατά τη μεταφορά της στάχτης των Αθηναίων νεκρών. Ήταν η μοναδική φορά που επισκέφτηκε την Αθήνα, όμως οι εντυπώσεις από την πόλη έμειναν για πάντα ζωντανές στη μνήμη του.

2. Ο Βασιλιάς (336 π.Χ.)Ήταν 20 χρονών ο Αλέξανδρος, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Ο νεαρός βασιλιάς είχε τότε ξαφνικά να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα μέσα στο πένθος του. Στο εσωτερικό, τους μνηστήρες του θρόνου και στο εξωτερικό, τους βαρβάρους που επαναστάτησαν, μόλις άκουσαν το θάνατο του Φιλίππου. Αλλά και οι ελληνικές πόλεις θεώρησαν την περίσταση κατάλληλη, για να καταλύσουν τη μακεδονική κυριαρχία.

Ο Αλέξανδρος δε δίστασε ούτε στιγμή, αλλά ενήργησε αστραπιαία προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο δολοφόνος του πατέρα του και οι άλλοι διεκδικητές εκτελούνται αμέσως. Και έτσι, αφού εξασφαλίζει την ηρεμία και την ασφάλεια στο εσωτερικό του κράτους του, εκστρατεύει ο ίδιος εναντίον της νότιας Ελλάδας, καταπνίγει στη γέννησή της την αμφισβήτηση και αναγνωρίζεται από όλους ως Αρχηγός της Εκστρατείας όλων των Ελλήνων εναντίον των Περσών.Απερίσπαστος, κατόπιν, στρέφεται εναντίον των εξωτερικών εχθρών. Πρώτα αναγκάζει τους Τριβαλλούς και τους Γέτες να συνθηκολογήσουν και τους Κέλτες να ζητήσουν με σεβασμό τη φιλία του.

Μετά κατευθύνεται εναντίον της Ιλλυρίας και συντρίβει το στρατό της.Εν τω μεταξύ, αποστατούν πάλι οι νότιοι Έλληνες, εναντίον των οποίων επανέρχεται ορμητικός. Ο Αλέξανδρος τους υποτάσσει και καταστρέφει αυτή τη φορά από τα θεμέλια τη Θήβα- που ήταν το επίκεντρο της αποστασίας- εκτός από τα ιερά και το σπίτι του Πινδάρου.

3. Η πανελλήνια ιδέα και τα κίνητρα της εκστρατείας στην Ασία. Ως ένα βασικό αίτιο της εκστρατείας στην Ασία θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τον επεκτατισμό του Μακεδονικού κράτους όπως διαμορφώθηκε από τον Φίλιππο Β΄. Η συλλογιστική αυτή μπορεί να θεμελιωθεί στο γεγονός ότι η κυριαρχία στις ευρωπαϊκές ακτές του Ελλησπόντου δεν μπορούσε να έχει σταθερή υπόσταση και διάρκεια δίχως την κατοχή των ασιατικών ακτών του. ένα άλλο αίτιο, ευρύτερο μια και ξεπερνά τα όρια της – περιορισμένης φαινομενικά- επεκτατικής πολιτικής της Μακεδονίας, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει το δημογραφικό αδιέξοδο και την αδυναμία των ελληνικών πόλεων να διαθρέψουν τον πληθυσμό τους, μια και όπως παρατηρεί ο Ισοκράτης, μόνο η κατάληψη νέων εδαφών θα δημιουργούσε διέξοδο στο πλήθος των ‘πλανήτων παίδων και γυναικών» καθώς και στους άντρες που από ανάγκη υπηρετούσαν στις τάξεις των εχθρών εναντίον φίλων.

Τα δύο αυτά αίτια, οσοδήποτε πραγματικά δεν επαρκούν για να θεμελιώσουν την πορεία του Αλεξάνδρου και του ελληνισμού στην ανατολή. Και το πρώτο και το δεύτερο θα θεμελίωναν την αιτιολόγηση μιας περιορισμένης κυριαρχίας στη Μ.Ασία, όχι όμως και τις διαστάσεις μιας εκστρατείας που έφερε τον ελληνισμό στις παρυφές της Άπω Ανατολής και τον ανέδειξε σε βασική συνιστώσα της ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου ακόμη και μετά το ψυχορράγημα του Βυζαντίου και την πτώση της Βασιλεύουσας. Ένα κλειστό περίγραμμα των αιτίων της εκστρατείας του Αλεξάνδρου θα αδικούσε, σε έσχατη ανάλυση, και την ιστορία και την προσωπικότητα που την ενσάρκωσε. Δίχως να παραγνωρίζουμε τη σημασία των άμεσων αντικειμενικών συνθηκών, οι οποίες συνετέλεσαν στην πραγμάτωσή της, θα πρέπει να αναφερθούμε σε δύο ακόμη παράγοντες που έμμεσα, αλλά όχι λιγότερο αποφασιστικά, έκαναν δυνατό το τολμηρό αυτό βήμα του ελληνισμού.

Ο πρώτος είναι η πανελλήνια ιδέα που θα πραγματευτούμε σε αυτήν την ενότητα, ο δεύτερος ο χαρακτήρας του Αλεξάνδρου που θα πραγματευτούμε στην επόμενη. Ήδη από την εποχή των σοφιστών ο ατομικισμός, που καλλιεργήθηκε από τον υποκειμενισμό, έκανε χαλαρότερο τον δεσμό του ανθρώπου προς την πόλη και ο κοσμοπολιτισμός, που ακολούθησε ως συνέπειά του, πλάτυνε τον πολιτικό και πολιτιστικό του ορίζοντα. Με το πέρας του Πελοποννησιακού πολέμου, την κατάλυση της περηφάνιας του πολίτη που υπηρετούσε το συμφέρον της πόλης του, ο κοσμοπολιτισμός, μέσω της κυνικής κυρίως, φιλοσοφίας, διαδόθηκε ευρύτερα. Ο σοφός δεν χωράει πια στα στενά όρια της πόλης. Ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφών και ο Ισοκράτης, εάν και η καρδιά τους δεν παύει να γοητεύεται από το ιδεώδες της «πόλεως-κράτος», εν τούτοις αναγνωρίζουν το πρόσταγμα της εποχής, την ανάγκη μιας μοναρχικής πολιτείας που θα ξεπερνά τις παλιές προκαταλήψεις.

Οι νέες αντιλήψεις, που η ιστορική επιστήμη θα χαρακτηρίσει ως πανελλήνια ιδέα, βρήκαν την πρώτη συστηματική έκφρασή τους με τον Γοργία τον Λεοντίνο, που εκφωνώντας τον πανηγυρικό του στην Ολυμπία κάλεσε τους Έλληνες να ομονοήσουν και να εκστρατεύσουν όλοι μαζί εναντίον των βαρβάρων. Μετά τη μάχη στη Μαντίνεια η πανελλήνια ιδέα βρήκε τον κατ’ εξοχήν εκφραστή της σ’ έναν μαθητή του Γοργία, τον Ισοκράτη. Αφού για κάποιο διάστημα ο ρήτορας ελκύστηκε από την ιδέα της συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και τη Σπάρτη μεταστράφηκε στις τότε συζητούμενες μοναρχικές ιδέες. Την πανελλήνια ωστόσο ένωση την βλέπει μόνο σαν μια εκστρατεία εναντίον του κοινού εχθρού, των Περσών, που θα κατέλυε το περσικό «πρόσταγμα», δηλαδή την Ειρήνη του Βασιλέως.

Μια τέτοια εκστρατεία θα σφυρηλατούσε τους δεσμούς των Ελλήνων και θα έθετε τέρμα στο καθεστώς της υποταγής των ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας στον Πέρση βασιλιά. Ως ηγεμόνα αυτής της ένωσης αναζητεί κατ’ αρχήν τον Ιάσονα, δυνάστη των Φέρων, έπειτα τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο Α΄, τέλος τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄. Με τον Ισοκράτη η πανελλήνια ιδέα προσέλαβε το πληρέστερο νόημά της. Ως ιδεολογική υποδομή της εκστρατείας στην Ασία είχε- τουλάχιστον στο ξεκίνημα της εκστρατείας- πολύ μεγαλύτερη ευρύτητα από την στρατιωτική σκέψη.

4. Η εκστρατεία στην Ασία.Το φθινόπωρο του 335 π.Χ. ο Αλέξανδρος, αφού τοποθέτησε μακεδονικές φρουρές στην Χαλκίδα, την Κόρινθο και την Θήβα, επέστρεψε στη Μακεδονία για να προπαρασκευάσει την εκστρατεία εναντίων των Περσών. Στο Δίον, τη μακεδονική Ολυμπία, τέλεσε θυσία προς τιμήν του Ολύμπιου Δία, που είχε καθιερώσει ο Αρχέλαος, όρισε αγώνες διαρκείας εννέα ημερών και ανέδειξε το νικητή κάθε μέρας επώνυμο των Μουσών. Όλο το χειμώνα τον Αλέξανδρο απασχόλησε η προετοιμασία της στρατιάς.Στο μεταξύ ο Παρμενίων ανακλήθηκε στη Μακεδονία από τη Μ.Ασία. Ο διάδοχος του Κάλας ηττήθηκε στην Τρωάδα από τον Μέμνονα και αναγκάστηκε να συμπτυχθεί στο Ροίτειον, στην ανατολική ακτή του Ελλησπόντου.

Στο εξής η προσπάθειά του αποσκοπούσε στη διατήρηση του σπουδαίου τούτου σημείου, που εξασφάλιζε τη διάβαση των Στενών. Ο Δαρείος δεν προχώρησε στις αναγκαίες προετοιμασίες για την άμεση αντιμετώπιση κάθε εισβολής του Μακεδόνα βασιλιά στην Ασία, γιατί θεώρησε ότι η ανάκληση του Παρμενιώνος σήμαινε την απομάκρυνση ή και την ανατροπή ενός τέτοιου κινδύνου. Φαίνεται ότι επαναπαύτηκε στις επιτυχίες του Μέμνονος και δεν κινητοποίησε τον στόλο του, ούτε διόρισε τον κατάλληλο άνδρα ως αρχηγό των παραλίων.Την άνοιξη του 334 π.Χ. είναι πανέτοιμος πια για την εκστρατεία της Ασίας. Το εκστρατευτικό του σώμα αποτελείται από 32.000 πεζούς και 5.000 ιππείς. Τα πιο επίλεκτα τμήματά του είναι οι Εταίροι του ιππικού, οι Πεζέταιροι και οι Υπασπιστές των εταίρων. Κυριότερο όπλο είναι η Σάρισα, το μακρύ μακεδονικό κοντάρι, που προκαλεί φόβο στον αντίπαλο.

Όλος αυτός ο στρατός αποτελείται όχι μόνο από Μακεδόνες, αλλά και από Παίονες, Θράκες, Αγριάνες (οι σημερινοί Πομάκοι), Τριβαλλούς, Θεσσαλούς ιππείς, Ακαρνάνες, Αιτωλούς, Κρήτες και Μικρασιάτες Έλληνες.Εκτός από το ιππικό και το πεζικό υπάρχουν επίσης οι πολιορκητικές μηχανές, το μηχανικό, ο ανεφοδιασμός, οι σκευοφόροι, το υγειονομικό, οι διαβιβάσεις.Στο πλευρό του βρίσκονται ακόμη, πανάξιοι Στρατηγοί, όπως ο Παρμενίων και οι γιοι του Φιλώτας, και Νικάνωρ, ο Κρατερός, ο Κοινός, ο Μελέαγρος, ο Κλείτος, ο Κάζας, ο Αντίγονος κ.ά.Τον περιβάλλουν τέλος αφοσιωμένοι Σωματοφύλακες και πιστοί σύμβουλοι, καθώς και οι Εταίροι, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται ιδιαίτερα οι Σέλευκος, Νέαρχος, Ευμένης, Δημάρατος, Πτολεμαίος, Ηφαιστίων, Περδίκκας.

5. Γρανικός.Ο Αλέξανδρος σαν έτοιμος από καιρό, διασχίζει τη Θράκη και φτάνει στον Ελλήσποντο. Εκεί συναντά το στόλο του, που τον αποτελούσαν 160 πολεμικά και πολλά μεταγωγικά πλοία. Με αυτά περνά απέναντι στην Τροία, όπου επισκέπτεται τον τάφο του πολυαγαπημένου του ήρωα Αχιλλέα. Άλλωστε με τα κατορθώματά του ποτίστηκε από το νηπιαγωγό του Λεωνίδα και την Ιλιάδα την είχε πάντα κάτω από το προσκεφάλι του.Η πρώτη αναμέτρηση με τους Πέρσες θα γίνει στις όχθες του Γρανικού ποταμού. Στη μάχη, που προσωπικά διεύθυνε ο ίδιος, κινδύνεψε να σκοτωθεί.

Οι Πέρσες αν και πολυάριθμοι, τελικά δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την ορμή των Μακεδονικών λιονταριών και υποχώρησαν άτακτα, προσφέροντας έτσι την πρώτη σπουδαία νίκη στον Αλέξανδρο.Από τα λάφυρα που άφησαν στο πεδίο της μάχης οι πανικόβλητοι βάρβαροι, έστειλε 300 πανοπλίες στην Αθήνα, για να κοσμήσουν με αυτές τον Παρθενώνα. Στην αφιερωματική επιγραφή έδωσε εντολή να γραφούν τα εξής: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». (Εξαιρούσε τους Λακεδαιμόνιους και τους στιγμάτιζε μ’ αυτό τον τρόπο, διότι ήταν οι μόνοι Έλληνες που δεν πήραν μέρος στην εκστρατεία.)

6. Γόρδιος Δεσμός.Ήταν πια άνοιξη του 333 π.Χ. όταν έφτασε στην πόλη Γόρδιο. Εκεί υπήρχε ένα αμάξι με έναν πολύπλοκο κόμπο, ο γνωστός ως Γόρδιος δεσμός. Κατά την παράδοση, όποιος τον έλυνε θα γινόταν κύριος όλης της Ασίας. Ο Αλέξανδρος, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, σήκωσε το ξίφος του και το κατέβασε με δύναμη στο άλυτο αυτό πρόβλημα, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά του να κυριεύσει την Ασία. Ο Γόρδιος δεσμός, είχε- επιτέλους- λυθεί.Μπροστά του απλώνονταν πια τα πανύψηλα βουνά του Ταύρου, που τα σκαρφάλωσε σαν αγέρας. Αλλά φτάνοντας ιδρωμένος στον ποταμό Κύδνο, έπεσε στα νερά του για να δροσιστεί. Όμως, αρρώστησε πολύ βαριά και σώθηκε χάρη στην περιποίηση του προσωπικού του γιατρού.

7. Ισσός.Τη δεύτερη εμπλοκή του με τον ανήσυχο περσικό στρατό, την είχε κατόπιν κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας. Οι 600.000 Πέρσες διαλύθηκαν και πάλι και ο Δαρείος μόλις γλίτωσε με τη φυγή. Άφησε όμως στα χέρια του Αλέξανδρου τη μητέρα του, τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Και εκείνος, αληθινά πολιτισμένος βασιλιάς, φέρθηκε με μεγαλοψυχία και ήθος, προς τους υψηλούς αιχμαλώτους του.

8. Στην όαση Σίουα.Προχώρησε έπειτα νότια προς τη Συρία και έφτασε στη Φοινίκη, την οποία κυρίεψε και αιχμαλώτισε το στόλο της. Κατέλαβε κατόπιν την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.Εκεί, άφησε το στρατό του και με λίγους πιστούς άνδρες προχώρησε στην έρημο, για να επισκεφτεί το Μαντείο του Άμμωνα Δία. Ύστερα από δύσκολη πορεία έφτασε στην όαση Σίουα, όπου τον υποδέχτηκαν οι ιερείς με μεγάλες τιμές και τον προσφώνησαν «παιδί του Δία», τίτλο που έδιναν στους Φαραώ.Από εκεί εφοδιασμένος με χρησμούς που έλεγαν ότι θα κυριαρχούσε στην Ασία, ξαναγύρισε με σιγουριά στη φιλική Αίγυπτο και άρχισε να ετοιμάζει το στρατό του για νέες μάχες. Και αφού κοντά στις εκβολές του Νείλου χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της Αλεξάνδρειας, ξαναπέρασε στην Ασία.

9. Στην Αίγυπτο.Η Αίγυπτος υποδέχτηκε τον Αλέξανδρο χωρίς αντίσταση και οι πόλεις της τον χαιρέτησαν ως απελευθερωτή. Στη Μέμφιδα ο Αλέξανδρος προσέφερε θυσίες στις επιχώριες θεότητες και τέλεσε γυμνικούς μουσικούς αγώνες. Οι κάτοικοι της Αιγύπτου ανακήρυξαν τον ελευθερωτή βασιλιά διάδοχο των Φαραώ και απένειμαν σε αυτόν τις τιμές και τους τίτλους, με τους οποίους από παράδοση τιτλοφορούνταν οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες δυνάστες της χώρας του Νείλου.Από την Μέμφιδα ο βασιλιάς επανέπλευσε τον ποταμό Νείλο και έφτασε στην θάλασσα, όπου ανάμεσα στην νησίδα Φάρο και την λίμνη Μαρεώτιδα ίδρυσε πόλη, την οποία ονόμασε Αλεξάνδρεια (αρχές του 331 π.Χ.). Η νέα πόλη, που αποικίστηκε από Μακεδόνες και Έλληνες, πολύ γρήγορα έμελλε να αναδειχθεί στην πρώτη πόλη και στο σπουδαιότερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου ρόλο που διατήρησε σε όλη την ελληνιστική και ρωμαική περίοδο, ως την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ ο Αλέξανδρος βρισκόταν ακόμη στην Αίγυπτο, έφτασε εκεί ο Ηγέλοχος, ο οποίος του ανήγγειλε ότι τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονταν ακόμη υπό περσικό ζυγό, όπως η Τένεδος, η Χίος, η Λέσβος και η Κως, αποστάτησαν. Σε όλες τις πόλεις την εξουσία ανέλαβαν οι δημοκρατικοί, που συνέλαβαν τους τυράννους και τους απέστειλαν στον Αλέξανδρο. Μόνο στην Πελοπόννησο εξακολουθούσαν να υποβόσκουν επαναστατικές διαθέσεις κατά της μακεδονικής κυριαρχίας. Με την κατάκτηση και της Αιγύπτου όλα τα περσικά παράλια, από τα στενά του Ελλησπόντου μέχρι την Αίγυπτο, βρίσκονταν στα χέρια του Αλεξάνδρου.

Ο ισχυρός περσικός στόλος είχε εξαφανιστεί. Μέρος επίσης των ποντιακών παραλίων είχε πάψει να αποτελεί τμήμα του περσικού κράτους.Το μέχρι τώρα πολιτικό και στρατιωτικό έργο του Αλεξάνδρου στις νεοκατακτημένες χώρες επιστρέφει η πορεία του στη Λιβύη, όπου στην όαση Σίβα υπήρχε μαντείο του Άμμωνος, το περίφημο Αμμώνειον. Η πορεία του Αλεξάνδρου στην όαση αυτή, στην οποία η παράδοση θέλει να δώσει ιδιαίτερη αίγλη και να την αποδώσει σε θεία έμπνευση, δεν έχει βέβαια στρατιωτική σημασία. Για τους Μακεδόνες, όμως, οι οποίοι για πρώτη φορά διήνυσαν από την Αλεξάνδρεια ως εκεί πάνω από 600km μέσα από περιοχή που στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν έρημος, αποτελεί σημαντικό κατόρθωμα. Η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί μάλλον στον ρομαντισμό του νεαρού βασιλιά και στη μυστικοπαθή φύση του: πριν αποδυθεί στην καταδίωξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βασιλέως στο εσωτερικό της Ασίας, ο Αλέξανδρος θέλησε να επισκεφθεί το ιερό, που τη συμβουλή του ζήτησαν παλαιότερα σπουδαίοι στρατηγοί, όπως ο Κίμων και ο Λύσανδρος.

Η επίσκεψή του, ωστόσο, στο Αμμώνειον προσέλαβε και πολιτικό χαρακτήρα, γιατί ενίσχυσε το κύρος του τόσο ανάμεσα στους νέους υπηκόους του όσο και ανάμεσα στους Έλληνες. Όταν μπήκε στο ιερό, ο προφήτης τον χαιρέτησε ως γιό του θεού Άμμωνος. Η ονομασία, συνηθισμένη για τους Φαραώ, προξένησε μεγάλη εντύπωση στους Έλληνες, που ταύτιζαν τον Άμμωνα με τον Δία.Από την όαση Σίβα ο Αλέξανδρος επέστρεψε στη Μέμφιδα (331 π.Χ.). εκεί τον συνάντησαν πρεσβείες από την Ελλάδα και τον περίμεναν νέες στρατιωτικές δυνάμεις που του έστειλε ο Αντίπατρος. Στη Μέμφιδα ο Αλέξανδρος ασχολήθηκε με την πολιτική αναδιοργάνωση της Αιγύπτου. Η φύση της χώρας επέβαλλε την εφαρμογή αποκεντρωτικού συστήματος.

Στο ίδιο πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα βασίστηκαν αργότερα οι Πτολεμαίοι για τη διοίκηση της Αιγύπτου. Με ζητήματα οικονομικής αναδιοργάνωσης των κατακτημένων χωρών ασχολήθηκε ο Αλέξανδρος και την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν επέστρεψε στη Συρία. Η περιοχή της Μ. Ασίας που βρισκόταν επάνω από τον Ταύρο αποτέλεσε ιδιαίτερη οικονομική περιοχή με υπεύθυνο τον Φιλόξενο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της χώρας, στο οποίο υπήχθησαν η Κιλικία, η Συρία και η Φοινίκη, αποτέλεσε μια άλλη οικονομική περιοχή με υπεύθυνο τον Κοίρανο.

10. Το τέλος της Περσικής Αυτοκρατορίας.Με 40.000 πεζικό και 7.000 ιππείς διάβηκε τον Τίγρη και κινήθηκε προς τα Γαυγάμηλα, όπου είχε πληροφορίες ότι τον περίμενε ο Δαρείος με κοντά ένα εκατομμύριο συνολικά άνδρες και πολλά δρεπανηφόρα άρματα. Και πάλι όμως θριάμβευσε η ανδρεία των Μακεδόνων και η στρατηγική του αρχηγού τους. Ο τεράστιος περσικός στρατός διαλύεται και τρέπεται σε φυγή μαζί με τον τρομαγμένο Δαρείο, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης πολλά και πλούσια λάφυρα.Προχωρώντας κυριεύει τη Βαβυλώνα, τα Σούσα με τους βασιλικούς θησαυρούς των Περσών και τέλος την αρχαία πρωτεύουσά τους, την Περσέπολη, όπου βρίσκονταν τα μυθικά ανάκτορα του Δαρείου και οι τάφοι των προγόνων του. Εκεί στέφθηκε ο Αλέξανδρος βασιλιάς της Περσίας.

11. Η ανατολή αρχίζει να υποτάσσει τον κατακτητή της.Η αλλαγή των τρόπων του βασιλιά και η προσαρμογή του στις περσικές βασιλικές συνήθειες είναι δηλωτικές της νέας περιόδου της ζωής του Αλεξάνδρου, η οποία διαμορφώνεται με κριτήρια κατά βάση πολιτικά για να ανταποκριθεί στις πατροπαράδοτες συνήθειες των λαών των νεοκατακτηθέντων εδαφών. Δείχνουν, όμως, και κάποια μεταβολή στον ίδιο τον χαρακτήρα του Αλεξάνδρου, ο οποίος γίνεται περισσότερο δεσποτικός και επιδεκτικός σε κολακείες. Το θλιβερό επεισόδιο στην πρωτεύουσα της Σογδιανής Μαρακάνδη, το 328 π.Χ. είναι ενδεικτικό αυτής της μεταλλαγής.

Εκεί ο Αλέξανδρος σκότωσε με το ίδιο του το χέρι τον Κλείτο, τον στρατηγό που τον είχε σώσει στη μάχη του Γρανικού. Αν και η βάραβαρη αυτή πράξη έγινε σε δείπνο, είναι εν τούτοις ικανή να δηλώσει, κατά τη φράση του Αρριανού, την «ες το βαρβαρικότερον μετακίνησιν του Αλεξάνδρου». Αλλά και η απαίτηση του βασιλιά να τον προσκυνούν οι υπήκοοί του ως διάδοχο του Δαρείου, αύξανε τη δυσαρέσκεια και έκανε τον Αλέξανδρο ολοένα λιγότερο αγαπητό και συμπαθή. Συνέπεια της ογκούμενης δυσαρέσκειας ήταν και η αποκάλυψη της συνωμοσίας των βασιλικών παιδιών, αυτών δηλαδή οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξή του την ώρα που κοιμόταν. Θύματα της νέας αντιπειθαρχικής κίνησης που αποκαλύφθηκε την άνοιξη του 327 π.Χ. ήταν ο Ερμόλαος, κύριος αρχηγός της συνωμοσίας, και ο Καλλισθένης. Ο Όλυνθιος ιστορικός είχε εναντιωθεί περισσότερο από κάθε άλλον στην προσκύνηση του Αλεξάνδρου.

Ο θάνατος του Καλλισθένη προκάλεσε ψυχρότητα στις σχέσεις Αλεξάνδρου-Αριστοτέλη, που, ωστόσο, σύντομα ξαναβρήκαν τον παλαιό ρυθμό τους. Το γεγονός λύπησε ακόμη τους Περιπατητικούς φιλοσόφους, που κατέκριναν την πράξη του Αλαξάνδρου με σφοδρότητα. Ένα, ωστόσο, είναι βέβαιο, ότι ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των Ελλήνων η Ανατολή είχε αρχίσει να υποτάσσει τον κατακτητή της.

12. Στην Ινδία.Με σκοπό την εξασφάλιση των ανατολικών συνόρων του, ο νέος κύριος της Περσίας, αποφάσισε να εκστρατεύσει πιο ανατολικά. Πέρασε έτσι πολεμώντας τη Σογδιανή και τη Βακτριανή, νίκησε τις ντόπιες φυλές και το 327 π.Χ. μπήκε στην Ινδία.Οι πόλεις της έπεσαν η μία ύστερα από την άλλη, ώσπου φτάνοντας στον Υδάσπη ποταμό συνάντησε το βασιλιά Πώρο να τον περιμένει στην απέναντι όχθη, με πολυάριθμο στρατό, ιππικό και 200 πολεμικούς ελέφαντες.Ο Αλέξανδρος κατάφερε όμως να περάσει νύχτα το μισό στρατό του απέναντι, να νικήσει τους Ινδούς και να συλλάβει αιχμάλωτο τον Πώρο, τον οποίο, επειδή θαύμασε για την ανδρεία του, του ανέθεσε πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας του.Στη μάχη όμως αυτή, σκοτώθηκε και ο πολύτιμος και γενναίος σύντροφός του Βουκεφάλας. Ο Αλέξανδρος έθαψε με τιμές το αγαπημένο του άλογο και στον τόπο εκείνο έχτισε μία πόλη, στην οποία έδωσε ακριβώς το όνομα Βουκεφάλα.

13. Εξερευνητική επιστροφή.Οι γενναίοι στρατιώτες του είχαν κουραστεί τόσα χρόνια πια, να πηγαίνουν όλο και μακρύτερα, όλο και πιο βαθιά στην άγνωστη Ανατολή και αρνήθηκαν να συνεχίσουν τις κατακτήσεις. Τότε ο Αλέξανδρος αναγκάστηκε να επιστρέψει (326 π.Χ.), τουλάχιστον για λίγο.Κατεβαίνοντας προς τον Ινδικό Ωκεανό, ακολουθώντας τον Ινδό ποταμό, σε μια δύσκολη πολιορκία στη χώρα των Μαλλών, πληγώθηκε πολύ βαριά από βέλος στο στήθος και κινδύνεψε να πεθάνει, γεμίζοντας δάκρυα ολόκληρο το στρατό του. Τα κατάφερε όμως χάρη σε έναν σπουδαίο χειρούργο από την Κω και προχώρησε αργότερα στα Πάταλλα.

Έπειτα, ένα μέρος του στρατού το έστειλε με το στόλο προς την Περσία με αρχηγό τον περίφημο ναύαρχο Νέαρχο (325-324 π.Χ.), ο οποίος με 150 πλοία θα προχωρήσει από τις εκβολές του Ινδού, ως τις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη, πραγματοποιώντας ένα μοναδικό εξερευνητικό ναυτικό κατόρθωμα. Μετά από 20 ολόκληρους αιώνες, το 1774 μ.Χ., τρία αγγλικά ιστιοφόρα θα ξεκινούσαν από τη Βομβάη της Ινδίας και με μόνο βοήθημα τα περισωθέντα αποσπάσματα του ημερολογίου του Νέαρχου, θα κατάφερναν την αναγνώριση της ακτής του Ινδού και του Περσικού Κόλπου, διαπιστώνοντας την εκπληκτική ακρίβεια των ελληνικών πληροφοριών, που είχαν συλλεχθεί 2.100 χρόνια νωρίτερα.Εν τω μεταξύ ο Αλέξανδρος, με τον υπόλοιπο στρατό από την ξηρά, διέσχισε την εφιαλτική έρημο Γεδρωσία, όπου έχασε πάνω από τους μισούς άνδρες του και τελικά έφτασε στην πρωτεύουσά της Πούρα.

14. Στα Σούσα.Ο βασιλιάς μας, με τα υπολείμματα του στρατού του και ύστερα από πολλές περιπέτειες φτάνει μετέπειτα στα Σούσα, όπου καταλήγει οριστικά στο συμπέρασμα πως μόνο η συμφιλίωση με τους Πέρσες ευγενείς θα μπορούσε να διατηρήσει την απέραντη αυτοκρατορία που είχε δημιουργήσει.Έβαλε λοιπόν σε ενέργεια το σχέδιό του και άρχισε να χρησιμοποιεί την ενδυμασία και τον τρόπο ζωής των Περσών και υποχρέωσε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Μάλιστα παντρεύτηκε ο ίδιος την κόρη του Δαρείου και έβαλε και τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν Περσίδες.

Για να τους δελεάσει μάλιστα υποσχέθηκε σε όσους ακολουθούσαν τη συμβουλή του, να χαριστούν τα χρέη, με αποτέλεσμα να δοθούν είκοσι χιλιάδες τάλαντα, για να καλυφθούν τα χρέη των νεόνυμφων αξιωματικών και στρατιωτών του. Και για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ελληνοπερσική αυτή γέφυρα, έδωσε την εντολή να εκγυμναστούν τριάντα χιλιάδες Πέρσες κατά το μακεδονικό σύστημα εκπαίδευσης και να ενταχθούν στο στρατό του. Πράγμα που, όπως ήταν φυσικό, δεν άρεσε στους Μακεδόνες του.

15. Προσπάθεια συγχώνευσης δύο κόσμων.Τον Μάρτιο ο Αλέξανδρος, αφού διευθέτησε τα σχετικά με τη διοίκηση των σατραπειών και διόρισε αρμόδιο για τα οικονομικά τον Ρόδιο Αντιμένη, έφθασε στα Σούσα, όπου ενώθηκε με τις ναυτικές δυνάμεις του Νεάρχου. Στον μυχό του Περσικού κόλπου ίδρυσε νέα πόλη Αλεξάνδρεια. Στα Σούσα ο βασιλιάς παρότρυνε αξιωματικούς και στρατιώτες να νυμφευθούν Περσίδες. Ο ίδιος έδωσε πρώτος το παράδειγμα και πήρε εκτός από την Ρωξάνη, την οποία είχε νυμφευθεί στη Βακτριανή, τη μεγαλύτερη κόρη του Δαρείου Στάτειρα (κατά τον Κλείταρχο ο Αριστόβουλος αναφέρει άλλο όνομα: Βαρσίνη) και τη νεώτερη από τις κόρες του Ώχου Παρύσατι. Η πολυγαμία, συνηθισμένη στους βασιλείς των Περσών, ήταν επιτρεπτή και στον Αλέξανδρο, ο οποίος ήθελε πάντα να θεωρείται ως διάδοχος του Μ. Βασιλέως.

Τη δεύτερη κόρη του Δαρείου Δρύπετι έδωσε ο Αλέξανδρος στον φίλο του Ηφαιστίωνα, ογδόντα δε από τους εταίρους πήραν συζύγους από την αριστοκρατική τάξη των Περσών. Οι γάμοι γιορτάστηκαν με πολυτέλεια την ίδια μέρα, σύμφωνα με τα περσικά έθιμα, και ο βασιλιάς προίκισε τους εταίρους νυμφίους, καθώς και 10.000 στρατιώτες που είχαν πάρει Ασιάτισσες συζύγους. Με τους γάμους αυτούς ο βασιλιάς επιδίωκε τη συγχώνευση των δύο λαών, των Μακεδόνων με τους βάρβαρους πληθυσμούς που είχαν κατακτηθεί και τους οποίους δεν θεώρησε φυλή κατώτερη από τους Έλληνες, κυρίως, νόμιζε ότι θα αφομοιώσει την περσική αριστοκρατία, η οποία μόνο επιφανειακά ήταν προσαρμοσμένη στη νέα τάξη. Αλλά και στο στρατό του ο Αλέξανδρος προσλάμβανε ολοένα και περισσότερους Ασιάτες στρατιώτες. Φαίνεται δε ότι ήδη ο Αλέξανδρος, κατά πάσα πιθανότητα μετά την απειθαρχία στον Ύφαση, είχε δώσει διαταγή να καταρτιστεί σώμα από ντόπιους νέους. Το σώμα αυτό από 30.000 επίλεκτους εφήβους, που ήταν καλά εξασκημένοι και έφεραν πολυτελείς μακεδονικές πανοπλίες, παρέλασε στα Σούσα όταν ακόμη ο Αλέξανδρος βρισκόταν εκεί. Αυτούς ονόμασε ο βασιλιάς επιγόνους. Τα μέτρα αυτά, που φανέρωναν το φιλοπερσικό του πνεύμα, δυσαρέστησαν πολύ τους Μακεδόνες.

Η αγανάκτησή τους προς τον βασιλιά εκδηλώθηκε με αντιπειθαρχικό κίνημα, όταν ο Αλέξανδρος αποφάσισε στην Ώπη, που ήταν χτισμένη στον Τίγρη, την απόλυση όλων όσων λόγω ηλικίας ή σωματικής αναπηρίας δεν ήταν πια ικανοί να υπηρετούν στον στρατό. Η απόφαση αυτή του Αλεξάνδρου, που θεωρήθηκε περιφρονητική προς τους παλαίμαχους συντρόφους του, ήταν μια επί πλέον αφορμή να εκδηλωθεί η οργή των Μακεδόνων, που νόμιζαν ότι είχαν προδοθεί από τον βασιλιά τους. Γι’ αυτό και ξεσηκώθηκαν όλοι σαν ένας άνθρωπος και αξίωσαν να τους απαλλάξει όλους από το στράτευμα. Στο αντιπειθαρχικό αυτό κίνημα ο Αλέξανδρος δεν έδειξε τη συνηθισμένη του επιείκεια προς τους Μακεδόνες, αντίθετα, διέταξε να θανατωθούν οι πρωταίτιοι.

Στη συνέχεια με μακρό λόγο, τον οποίο διέσωσε ο Αρριανός, θύμισε στους Μακεδόνες όλα όσα χρώσταγαν σ’ αυτόν και τον πατέρα του, που τους έκαναν από «πλάνητας και άπορους εν διφθέραις τους πολλούς νέμοντας ανά τα όρη πρόβατα ολίγα, οικήτορας πόλεων και αξιομάχους εις τους γείτονας βαρβάρους, ήδη δε κυρίους του πλούτου των Ληδών, των θησαυρών των Περσών και των αγαθών των Ινδών». Καταλήγοντας είπε: «...τους απόμαχους από σας ήθελα να στείλω ζηλευτούς στην πατρίδα, αλλά αφού θέλετε να φύγετε, φύγετε όλοι (άπιτε πάντες) και πείτε στην πατρίδα ότι τον βασιλιά που σας οδήγησε νικητές μέσα από χώρες όπου έφθανε η περσική αρχή ως τον Ινδό ποταμό, και περιπλεύσατε μαζί του τη μεγάλη θάλασσα ως τον Περσικό κόλπο, τον αφήσατε στα Σούσα και φύγετε...(άπιτε)».

Η μετάνοια μεταξύ των αξιωματικών και των στρατιωτικών του Αλεξάνδρου, που για τρεις ημέρες εξαφανίστηκε από τους στρατιώτες του, δεν άργησε να εκδηλωθεί. Ο βασιλιάς συγχώρεσε τους συντρόφους του που μετάνιωσαν ειλικρινά και οι οποίοι μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη σκηνή του ικετεύοντας μέρα και νύχτα να φανεί ο βασιλιάς έξω. Η συμφιλίωση του βασιλιά με τους συναγωνιστές του, τους οποίους ονόμασε συγγενείς, γιορτάστηκε με θυσίες στους θεούς και συμπόσιο, στο οποίο πήραν μέρος Έλληνες και Πέρσες.

16. Σχέδια για νέες εκστρατείες.Από την Ώπη ο Αλέξανδρος προχώρησε στη Μηδία, όπου στην πρωτεύουσά της Εκβάτανα τέλεσε θυσίες και αγώνες γυμνικούς και μουσικούς. Ο θάνατος του φίλου του Ηφαιστίωνος στη διάρκεια των αγώνων υπήρξε βαρύτατο πλήγμα για τον Αλέξανδρο, που θρήνησε τον νεκρό, όπως άλλοτε ο Αχιλλέας τον Πάτροκλο. Στα Εκβάτανα ο βασιλιάς ασχολήθηκε με τις προετοιμασίες του για τον περίπλου της Αραβίας από τον Περσικό κόλπο μέχρι την Ηρώων πόλιν (σήμερα Σουέζ).

Στον περίπλου αυτό ήθελε και ο ίδιος να πάρει μέρος, σκεπτόταν μάλιστα να κάνει στην Αλεξάνδρεια τις απαραίτητες προετοιμασίες για μια νέα εκστρατεία εναντίον της Καρχηδόνας και των άλλων πόλεων της Δύσης και να χαράξει παραθαλάσσια οδό που θα έφτανε μέχρι το Γιβραλτάρ, όπως μας πληροφορούν το Υπομνήματα του βασιλιά που είχαν παραδοθεί στον Περδίκκα για να εκτελεστούν (Διοδ. 18,4,4). Ήδη από τα Εκβάτανα, αν όχι προηγουμένως, είχε αναθέσει διάφορες αποστολές με σκοπό την εξερεύνηση της αραβικής παραλίας μέχρι την Ερυθρά θάλασσα.

Η αποστολή του Ανδροσθένη, ο οποίος περιέπλευσε τη δυτική παραλία του Περσικού κόλπου και εξερεύνησε το νησί Τύλος, υπήρξε καρποφόρα, κυρίως για τις αξιόλογες παρατηρήσεις του σχετικά με τη χλωρίδα, τις οποίες είχε υπ’ όψη του ο Θεόφραστος στην Περί Φυτών Ιστορία του. Τον ίδιο περίπου χρόνο έγινε και η αποστολή του Αλεξικράτη, ο οποίος έπλευσε από το Σουέζ στον Περσικό κόλπο. Τόσο αυτός ο πλους όσο και του Ηρακλείδη στην άγνωστη θάλασσα της Κασπίας είχαν αξιόλογη επιστημονική σημασία.

17. Η αποθέωση και ο θάνατος.Από τα Εκβάτανα ο Αλέξανδρος, αφού υπέταξε το ληστρικό και πολεμικό έθνος των Κοσσαίων στην ορεινή περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα Σούσα και τα Εκβάτανα, επέστρεψε στη Βαβυλώνα (άνοιξη του 323 π.Χ.). Εκεί παρουσιάστηκαν στο βασιλιά πρεσβείες από όλη σχεδόν την οικουμένη, άλλες για να τον συγχαρούν ως βασιλιά της Ασίας και να τον στεφανώσουν, κι άλλες για να συνάψουν μαζί του φιλία και συμμαχία. Οι ελληνικές πόλεις, παρά τη ζωηρή συζήτηση και την αντίδραση στην αθηναϊκή εκκλησία, έστειλαν στεφανωμένους θεωρούς για να στεφανώσουν τον βασιλιά με χρυσούς στεφάνους σαν να επρόκειτο για Θεό, τον οποίο έπρεπε να τιμήσουν. Η αποθέωση αυτή του ισχυρού, της ελληνικής συνήθειας που τείνει να συμφιλιώσει θρησκεία και πολιτική, ήταν άγνωστη στους Πέρσες μονάρχες. Το γεγονός αυτό είναι συνδεδεμένο με το διάγραμμα του βασιλιά που ανακοίνωσε στην Ολυμπία κατά τη διάρκεια των αγώνων ο Νικάνωρ, θετός γιος του Αριστοτέλη, εξ ονόματος του βασιλιά. Σύμφωνα με αυτό, όλοι οι πολιτικοί εξόριστοι έπρεπε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να επανακτήσουν τις περιουσίες τους που είχαν δημευτεί.

Αυτό βέβαια αποτελούσε παραβίαση του καταστατικού της Κορινθιακής συμμαχίας και φανέρωσε την απόλυτη εξουσία του μονάρχη με την οποία περιβλήθηκε ο Αλέξανδρος, ο οποίος πριν δρούσε ως ηγεμόνας της συμμαχίας. Όλοι οι πολιτικοί εξόριστοι θεώρησαν τότε τον βασιλιά ευεργέτη τους.Η συρροή των πρέσβεων από τα πέρατα της οικουμένης στη Βαβυλώνα για να τιμήσουν τον παντοδύναμο βασιλιά έδινε την εντύπωση και στον ίδιο τον Αλέξανδρο και σους γύρω του ότι η ιδέα της κοσμοκρατορίας, όπως την φαντάστηκε, δεν ήταν απλό όνειρο. Η επίφθονη, όμως, μοίρα έκοψε το νήμα της ζωής του τη στιγμή που η δόξα του άγγιξε τα όρια της αποθέωσης. Μέσα στους επαίνους, τις τιμές και τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεγάλη επιχείρηση, ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά.

Οι βασιλικές εφημερίδες (Αρρ. 7,25) μας δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για την οξύτητα της νόσου τις τελευταίες ημέρες της ζωής του βασιλιά, του οποίου ο θάνατος συμπίπτει με την 28η του μακεδονικού μήνα Δαισίου (=13 Ιουνίου του 323 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος, που συμπλήρωνε 13 χρόνια βασιλείας, δεν ήταν ακόμη 33 χρονών.

18. Ο Μέγας Αλέξανδρος και η κληρονομιά του.Λίγες προσωπικότητες άλλαξαν την ιστορία όσο αυτός και λίγες έχουν εγείρει τόσες διαφωνίες σχετικά με τις συνέπειες των πράξεών τους. Συνήθως αποτιμάται θετικά με την έννοια ότι εξάπλωσε τον ελληνικό πολιτισμό παντού στον τότε γνωστό κόσμο και δημιούργησε ελληνικές εστίες σε όλη την γνωστή οικουμένη. Επίσης η συμβολή του στην στρατιωτική τέχνη είναι άφθαστη και δικαίως θεωρείται ο μέγιστος των στρατηγών. Ωστόσο εδώ θα προσπαθήσω να εντοπίσω μερικές, κατά τη γνώμη μου, αρνητικές συνέπειες της δράσης του:
1) Η δημιουργία πλήθους πόλεων στην Ασία κυρίως και στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος) προκάλεσε κύμα ελληνικών μεταναστεύσεων σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το άδειασμα πολλών περιοχών στην Ελλάδα από πληθυσμό.

Έτσι όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν να κατακτήσουν την Ελλάδα το έκαναν ευκολότερα.
2) Δημιουργήθηκαν γιγάντια κράτη, τα ελληνιστικά βασίλεια, τα οποία μάχονταν διαρκώς μεταξύ τους και δεν διείδαν έγκαιρα τον κίνδυνο από τους Ρωμαίους. Τα βασίλεια αυτά έκαναν μεγάλη σπατάλη δυνάμεων προσπαθώντας να διατηρήσουν υπό έλεγχο μακρινές περιοχές ουσιαστικά άδειες από Έλληνες.
3) εξαφανίστηκε οριστικά η πόλη-κράτος που δημιούργησε το ελληνικό θαύμα της κλασικής εποχής. Η δημοκρατία εξαφανίστηκε και στη θέση της επιβλήθηκαν ανατολικού τύπου μοναρχίες.
4) Ο ελληνικός πολιτισμός δέχτηκε μεγάλες ανατολικές επιδράσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ψυχολογίας έτοιμης να δεχτεί ανατολικές δοξασίες και δεισιδαιμονίες. Η φιλοσοφία επηρεάστηκε τόσο πολύ, ώστε πολλοί από τους τελευταίους φιλοσόφους να είναι παράλληλα και μάγοι. Τέλος θέλω να θέσω το ερώτημα τι θα γινόταν αν ο Αλέξανδρος είχε στραφεί προς τη Δύση και όχι την Ανατολή. Αν και τέτοια ερωτήματα απαγορεύονται στην ιστορία, για λόγους παιγνίου θέτω το ερώτημα.  
Η δική μου απάντηση είναι ότι θα ήταν προτιμότερο από πολλές απόψεις να είχε στραφεί προς τη Δύση. Γιατί θα είχε διαμορφώσει σε αφάνταστο βαθμό όλο το δυτικό πολιτισμό μέχρι σήμερα.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία1) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα.
2) Εγκυκλοπαίδεια Δομή.
3) Internet explorer.
4) «Αλέξανδρος ο Μέγας και ο Παγκόσμιος Ελληνισμός μέχρι της ελεύσεως του Χριστού», Theodor Birt. Εκδόσεις Δημ. Δαρέμα, Αθήναι.
5) «Ελληνιστικός Πολιτισμός», Αγησιλάου Ντόκα. Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Ι. Δ. Κολλάρου & Σιας Α.Ε., Αθήνα.
6) «Ιστορία του μακεδονικού Ελληνισμού», J.G.Droysen. Τόμ. 2: 1897-1903 (μετ. Ι. Πανταζίδου).
7) «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Κ. Παπαρρηγοπούλου. Β΄ έκδοση 1932.
8) J.Karst, Geschichte des hellenistischen Zeitalters. II. 9. 1909.
9) Π. Μαξίμου, «Ο Μέγας Αλέξανδρος», 1964.
10) Theodor Birt, Das Kulturleben der Griechen und Romer. 2 Aufl. 1928.
11) H. Bengtson, Universalhistorische Aspekte der Geschichte des Hellenismus. Welt als Geschichte 18 (1958).
12) H. Bengtson, Einführung in die altte Geschichte. 6., überarbeitete Aufl. 1969.13) Α. Δασκαλάκη, «Ο Μέγας Αλέξανδρος», 1964.


Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός